Beogradski sud potvrdio optužnicu protiv pet pripadnika Vojske RS-a

Fena
Beogradski sud potvrdio optužnicu protiv pet pripadnika Vojske RS-a
/ Specijalni sud u Beogradu / Foto: Nemanja Pančić
Zbog zločina, koji se dogodio tokom 1993. godine, kada je 20 putnika iz voza u Štrpcima mučeno i ubijeno, Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu protiv pet bivših pripadnika oružanih snaga Republike Srpske.

Ova optužnica podignuta je protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić, zbog opravdane sumnje da su, kao suizvršitelji, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestima Štrpci, Prelovo i Musići u BiH, 27. februara 1993. godine.

Tačnije, oni se tereteda su, pod zapovijedništvom Milana Lukića, u sastavu oružanih snaga RS-a, narušavali tjelesni integritet i sudjelovali u vršenju ubistava prema civilima nesrpske nacionalnosti.

Oni su na željezničkoj stanici u Štrpcima, u prijetnju oružjem, zaustavili brzi voz koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar, legitimirali putnike i izveli 20 civila, nesrpske nacionalnosti. Potom su ih prevezli do škole u Prelovu, da bi sve zarobljene civile istjerali iz kamiona i udarajući ih nogama, rukama i kundacima pušaka, primorali da uđu u fiskulturnu salu u kojoj su ih svi zajedno tukli.

Kada su im oduzeli novac i druge dragocjenosti, tjerali su ih da samo u rublju, bosi i krvavi, izađu vani po izninmo hladnom vremenu, nakon čega su ih odvezli do sela Mušići. Potom su ih masovno likvidirali hicima iz vatrenog oružja.

U okolini jezera Perućac 2010. godine pronađeni su i identificirani posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera, Halila Zupčevića i Ilijaza Ličine. Još se traga za tijelima Esada Kapetanovića, Fehima Bakije, Šeće Softića, Rafeta Husovića, Senada Đečevića, Ismeta Babačića, Tome Buzova, Adema Alomerovića, Muhedina Hanića, Safeta Preljevića, Džafera Topuzovića, Fikreta Memovića, Fevzije Zekovića, Nijazima Kajevića, podsjeća Tanjug.

Ovu optužnicu sud je u više navrata vraćao na dopunu istrage ili ispravku Tužiteljstvu, a sada je rješenjem utvrdio da ispunjava uvjete za suđenje. Protiv ovog rešenja okrivljeni i njihovi branitelji mogu podnijeti žalbu Apelacijskom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rješenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije