Gvardijani Bosne Srebrene: Ograđujemo se od priopćenja HDZ BiH

Radiosarajevo.ba
Gvardijani Bosne Srebrene: Ograđujemo se od priopćenja HDZ BiH
Foto: Arhiv / Samostan u Fojnici

Gvardijani četiri franjevačka samostana u Bosni i Hercegovini upozorili su u petak da Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovone krivotvorinama i manipulacijama pokušava prikazati da je podržavaju franjevci franjevačke provincije Bosne Srebrene na općim izborima zakazanima za 7. oktobar, piše Aljazeera balkans.

Gvardijani fra Andrija Jozić, fra Darko Drljo, fra Mario Divković i fra Mario Jurić reagirali su zajedničkom izjavom na tvrdnje objavljene na internetskim stranicama HDZ BiH 2. oktobra uz njihove fotografije u kojima se tvrdilo da su uoči izbora podržali HDZ BiH i predsjednika te stranke Dragana Čovića.

Potpuno se ogradili od saopćenja HDZ-a

"Mi, gvardijani franjevačkih samostana i članovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene, ograđujemo se od priopćenja objavljenoga na službenim internetskim stranicama HDZ BiH 2. listopada 2018. godine, a koji su prenijeli i neki drugi printani i elektronski mediji. Priopćenje su potkrijepili i našim fotografijama, iz kojih bi se trebalo iščitati kako, u ime svih franjevaca, dajemo podršku programu HDZ-a BiH."

"U čitavom tekstu, opremljenom s nekoliko naših fotografija snimljenih na različitim lokacijama, posebno je problematična u potpunosti izmišljena izjava koja glasi: 'Mi, franjevci, kroz stoljeća na ovim prostorima dijelimo dobro i loše sa svojim narodom. To zajedništvo koje mi svakodnevno živimo i vjeru u bolju budućnost danas prepoznajemo u programu HDZ-a BiH i svih stranki okupljenih u zajedništvu Hrvatskog narodnog sabora, na čelu s dr. Draganom Čovićem'", piše u izjavi gvardijana, koju je prenijela Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Gvradijani-franjevci ističu da nitko u ime Bosne Srebrene, pa ni oni osobno, ne može dati podršku bilo kojoj stranci ili kandidatu na predstojećim izborima bez odgovarajuće saglasnosti uprave provincije.

Podsjetili su da franjevci, kao i drugi građani, imaju pravo na osobne političke preferencije i prijateljske veze s različitim osobama, uključujuči one koje obnašaju dužnosti u Bosni i Hercegovini, no službeni stavovi franjevačke zajednice može iznositi jedino uprava njihove provincije.

"Ova navodna javna 'potpora gvardijana i braće franjevaca HDZ-u BiH i Draganu Čoviću' koja se pojavila u medijima ogledan je primjerak fake newsa [lažne vijesti] i mi se od nje u potpunosti ograđujemo. Ujedno pozivamo političare iz svih stranaka da nas ne uvlače u svoje manipulacije i stranačka prepucavanja", poručili su gvardijani.

Bosanski franjevci bili su suzdržani i distancirani prema politici koju je tokom rata i u poraću vodio HDZ BiH, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije