GSS Sarajevo objavio detalje dramatičnog spašavanja četiri mlada planinara na bh. planini

0
Radiosarajevo.ba
GSS Sarajevo objavio detalje dramatičnog spašavanja četiri mlada planinara na bh. planini
Foto: GSS / S akcije spašavanja na Visočici

Pripadnici Gorske službe spašavanja Stanica Sarajevo zaprimili su poziv od strane četiri strana državljanina koji su izgubljeni na planini Visočici.

Četiri mlađe osobe strana državljanina su u subotu, 2. decembra, ponukani lijepim vremenom krenuli na planinarenje bosanskim planinama.

Obzirom na lijepo vrijeme krenuli su nedovoljno pripremljeni za zimske uslove ne znajući ćud Bosansko-hercegovačkih planina.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Negdje u popodnevnim satima ih je uhvatilo nevrijeme i izgubili su orijentaciju.

"Kasno navečer kada je počeo da pada snijeg uspjeli su da pronađu sklonište na planini i tu provedu noć. Ujutro su pokušali da pronađu put međutim bezuspješno i obzirom na teške vremenske uslove jedan od izgubljenih je počeo da osjeća zdravstvene tegobe te su odlučili da se vrate na posljednju poznatu tačku tj. bivak u kojem su proveli noć", navode iz GSS-a Stanice Sarajevo.

S akcije spašavanja na Visočici
Foto: GSS: S akcije spašavanja na Visočici

Nako povratka u bivak shvatili su da je obzirom na zdravstveno stanje jednog od njih, te da sami nisu u mogućnosti pronaći put nazad na sigurno da pozovu Gorsku službu spašavanja.

Stanica Sarajevo odmah je aktivirala Dežurni Tim i krenula u akciju spašavanja kako bi izvršla evakuaciju unesrećenih.

Spasioci su se kretali prema bivku pješke i uz pomoć motornih sanki jer jesu putevi zametni i nije moguć pristup drugim vozilima, te su uspješno stigli do unesrećenih. Nakon utvrđivanja zdravstvenog stanja unesrećenih odlučit će se o načinu i vrsti evakuacije.

O samom toku akcije je upoznat i Operativni centar kantonalne Civilne zaštite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije