Okončana dramatična potraga na bh. planini: GSS pronašao nestalog Francuza

0
Radiosarajevo.ba
Okončana dramatična potraga na bh. planini: GSS pronašao nestalog Francuza
Foto: Facebook / GSS Prenj (u tekstu nije prikazan događaj s fotografije)

Pripadnici Gorske službe spašavanja Prenj iz Konjica pronašli su u četvrtak, 23. novembra navečer, francuskog državljanina koji ih je ranije toga dana pozvao i javio da je promrznut i da ne zna gdje se nalazi.

Podsjetimo, danas je oko 16 sati zaprimljena dojava planinara, francuskog državljanina da se nalazi na planini Prenj, na njemu nepoznatoj lokaciji, da je promrzlih ekstremiteta i traži pomoć.

Na osnovu podataka koji su postojali, na teren su izašli spasioci sa svojim medicinskim timom.

Potvrđeno: Ismet Gavrankapetanović nije dobio saglasnost da bude generalni direktor KCUS-a

Potvrđeno: Ismet Gavrankapetanović nije dobio saglasnost da bude generalni direktor KCUS-a

"Idući prema lokaciji za koju se pretpostavljalo da se francuski državljanin nalazi naišlo se na poteškoće, odron, klizište, vododerine i snijeg, koje su se morale prijeći. Nakon potrage pronađena je izgubljena muška osoba za koju je utvrđeno da je na Prenj došla iz pravca Jablanice, u namjeri da se spusti u Konjic, ali se na lokalitetu konjičke Bjelašnice izgubila i uspjela je pozvati pomoć", kazali su iz GSS Prenj.

Prema izjavi francuskog državljanina, on se kreće od Gibraltara prema Istanbulu planinskim vijencima.

"Medicinski tim GSS Prenj je ukazao pomoć planinaru, gdje su mu konstatirane promrzline ekstremiteta i hitno je pokrenuta transport evakuacija prema bolnici u Konjicu", potvrdili su na svojim društvenim mrežama.

U akciji je sudjelovalo deset pripadnika GSS-a "Prenj" Konjic sa svojim medicinskim timom, a akcija je završena u 20 sati.

Dana 23.11.2023 godine oko 16,00 zaprimljena je dojava planinara, francuskog državljanina da se nalazi na planini Prenj, na njemu nepoznatoj lokaciji, da je promrzlih ekstremiteta i traži pomoć. Na osnovu podataka koji su postojali, na teren su izašli pripadnici GSS PRENJ sa svojim medicinskim timom. Idući prema lokaciji za koju se pretpostavljalo da se francuski državljanin nalazi naišlo se na poteškoće, odron, kliziste, vododerine i snijeg, koje su se morale preći. Nakon potrage pronađena je izgubljena muška osoba za koju je utvrđeno da je na Prenj došao iz pravca Jablanice u namjeri da se spusti u Konjic ali se na lokalitetu konjičke Bjelašnice izgubio i uspio je pozvati pomoć. Prema njegovoj izjavi krece se od Gibraltara prema Istanbulu planinskim vijencima. Medicinski tim GSS PRENJ je ukazao pomoć planinaru gdje su mu konstatovane promrzline extremiteta i hitno je pokrenut transport evakuacija prema bolnici u Konjicu. U akciji je učestvovalo 10 pripadnika GSS PRENJ sa svojim medicinskim timom. Akcija završena u 20,00 sati. UMUT

Posted by Gorska Služba Spašavanja PRENJ on Thursday, November 23, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije