Grupa boraca će prenoćiti ispred zgrade Vlade FBiH

Fena
Grupa boraca će prenoćiti ispred zgrade Vlade FBiH
Grupa demobilisanih boraca koji su se danas okupili pred zgradom vlade Federacije BiH nastavljaju protest tražeći da se ispune njihovi zahtjevi.

Većina njih došla je s područja Tuzlanskog kantona i između ostalog traže uspostavljanje jedinstvenog registra boraca te rješavanje pitanja boračke naknade.

"Nakon pređenih 200 kilometara niko iz Vlade Federacije BiH nam se dosad nije obratio. Borci su riješili da i dalje ostanu ovdje gdje će prenoćiti sve dok dok se ne ispune naši zahtjevi", izjavio je novinarima uime okupljenih boraca Ibrahim Hasanović.    

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević najavio je da će se radi rješavanja najtežih socijalnih statusnih pitanja boraca sutra u Vladi Federacije BiH sastati predstavnici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata i Koordinacije boračkih udruženja da bi razgovarali o sporazumu Vlade i boračkih organizacija o očuvanju dostignutog obima finansijskih sredstava na poziciji resornog ministarstva.

Bukvarević je na današnjoj pres-konfereciji u Vladi FBiH prokomentirao da je cilj postizanja sporazuma da se "na poziciji resornog ministarstva finansijska sredstva u narednih pet godina ne umanjuju, a da iz svih sredstava, koje imamo kao uštedu na godišnjem nivou od 6 do 7 miliona KM preusmjeri na poziciju transfera za rješavanje socijalno statusnih pitanja".

"Na prvom mjestu tu bi bili demobilisani borci koji imaju više do 60 godina i nemaju nikakavih drugih primanja", kazao je Bukvarević odgovarajući na pitanja novinara.

Ministarstvo će sutra, kako je dodao, predložiti da navedeni sporazum ponovo dođe na dnevni red sjednice Vlade FBiH, na kojoj su, pri prvom čitanju ovog akta, ministri iz HDZ-a bili protiv, a ministri iz SBB-a ostali suzdržani.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije