Grubeša i Sattler razgovarali o ključnim prioritetima iz Mišljenja Europske komisije

0
Radiosarajevo.ba
Grubeša i Sattler razgovarali o ključnim prioritetima iz Mišljenja Europske komisije
Ministarstvo pravde BiH / Josip Grubeša

Ministar pravde BiH Josip Grubeša održao je online sastanak sa šefom Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU veleposlanikom Johannom Sattlerom.

Tokom razgovora dotaknuli su se velikog broja važnih pitanja koja su u nadležnosti ovog ministarstva, a nalaze se i među 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

Poseban naglasak bio je na hitnosti usvajanja izmjena Zakona o sukobu interesa i Zakona o VSTV-u BiH na kojima se, kako je rekao ministar Grubeša, aktivno radi i poduzimaju se sve mjere u otklanjanju mnogih nedorečenosti kako bi se ovi zakoni čim prije našli u parlamentarnoj proceduri, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Pored navedenog, razgovarali su i o Zakonu o sudovima u BiH, o suradnji između BiH i Eurojust-a, zatim izradi nove Strategije za reformu u sektoru pravde 2021 -2024. i Akcijskom planu čiji je završetak planiran do kraja godine.

Također, kao prioriteti spomenuti su i Zakon o državnoj službi, reforma javne uprave, kao i Zakon o slobodi pristupa informacijama BiH na kojem predstavnici Ministarstva pravde BiH aktivno rade uvažavajući sve pristigle prijedloge i komentare.

Obje strane složne su da se u ovoj godini moraju iznjedriti najbolja moguća zakonska rješenja za rješavanje ključnih prioriteta iz područja reforme pravosuđa, vladavine prave kao i područja javne uprave, kako bi Bosna i Hercegovina time bila korak bliže dobijanju kandidatskog statusa.

Sattler je pozdravio je napore koje provodi Ministarstvo pravde BiH, te naglasio da će kao i od sada nastaviti pružati stručnu i tehničku pomoć da zajednički ostvare uspjeh na mnogim od navedenih pitanja.

Ministar Grubeša zahvalio je Sattleru na bezrezervnoj podršci, naglasio da je njegovo opredjeljenje za europske integracije neupitno, te da uz svoj potpuni angažman očekuje i potpunu involviranost drugih strana, jer samo zajedničkim naporima i dijalogom mogu osigurati uspješan put Bosne i Hercegovine k euroatlantskim integracijama – navodi se u saopćenju Ministarstva pravde BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije