Tužna, koruptivna priča: Politika ubila GRAS, uskoro 30 krivičnih prijava

0
Radiosarajevo.ba
Tužna, koruptivna priča: Politika ubila GRAS, uskoro 30 krivičnih prijava
FOTO: Screenshot / Konferencija u Sarajevu

U Sarajevu je održana konferencija za novinare  o "Izvještaju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo o poslovanju GRAS-a".

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo rekao je da je ovo jedan od najtežih slučajeva, te da je sačinjen izvještaj na 60 stranica, kao i da je prekršeno 12 zakona i 3 podzakonska akta.

"Dug za porez GRAS-a za period 2009./ 2016. godine iznosi 131 milion KM", naveo je Kafedžić.

Kada je riječ o utvrđenim nepravilnostima, neke od njih su: uplate poreza i doprinosa pri isplati plaća nisu vršene u skladu sa Zakonom o platama, Zakonom o porezu na dohodak, zatim neizmirene su obaveze poreza.

"Stvorene obaveze po osnovu indirektnih poreza u 2011. godini iznose 13,5 miliona KM s neplaćenim obavezama iz ranijih godina. Konstantno su rasle, tako da se njihov iznos penje i u 2018. godini i iznosi 34 miliona KM", naveo je Kafedžić.

U skladu sa kolektivnim ugovorom, GRAS je trebao planirati sredstva u budžetu koja bi se odnosila na povećanje plata po osnovu prava iz kolektivnog ugovora.

Govorio je i o tužbama radnika, te je iznio podatak da ovo preduzeće ima 1.300 zaposlenih i oko 3.000 tužbi.

"Dugovanja GRAS-a prema zaposlenicima koji su tužili preduzeće zbog radnih sporova iznose oko 15 miliona KM", rekao je Kafedžić.

Najavljene krivične prijave

Ured za reviziju institucija FBiH je vršio reviziju u tri navrata i svaki put su "evidentirani značajni propisi", poput gubitka GRAS-a.

"Podnijet će se određen broj krivičnih prijava protiv određenih lica za nepravilnosti i one koje ćemo prezentirati", rekao je Kafedžić.

Naveo je kako postoji dio radnika preduzeća koji žele dobro GRAS-u i koji su se obraćali nadležnima zbog ovih problema.

"Ovo je jedna tužna, koruptivna priča sa velikom materijalnom štetom koja upućuje da su i druga javna preduzeća u istoj poziciji", rekao je Kafedžić.

Pozvao je političke predstavnike da se suprodstave ovim politikama.

Politika ubila GRAS

Premijer KS-a Edin Forto naveo je kako je Vlada pristupila sistemski ovom problemu i odlučili su se uložiti koliko je potrebno novca da bi se problem riješio.

"U razgovoru sa predstavnicima Sindikata, rekli su nam da im godinama nisu plaćeni doprinosi, penzionono, osiguranje... Kako je moguće jer svi, koji imaju veze sa privatnim sektorom, kada ne platite - nema poslovanja. Neko je odlučio da najveći javni prijevoznik ne plaća ništa od ovoga. Politika je ubila GRAS", poručio je Forto.

Podsjetio je je Ured za korupciju uradio kompletnu analizu od početka poslovanja da se utvrde sve nepravilnosti, te kako će u prvom periodu biti podneseno 30 krivičnih prijava.

"Očekujemo u drugoj fazi da će se istraga odnositi i na one van GRAS-a koji su ovo dozvolili", rekao je Forto.

Elmedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS naveo je da je problem ovog preduzeća dugogodišnji, te da su svjesni svi građani kantona.

"GRAS je teški bolesnik koje su prethodne i ova Vlada držali na infuziji. Nepostojanje kvalitetnog nadzora i kontrole u sistemu, te manjak odgovornosti pojedinaca, dovodi do ovakvog stanja", rekao je Okerić.

Šta je Vlada KS zatekla?

Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS govorio je o novim trolejbusima, ali i novom planu reorganizacije preduzeća.

"Nakon 10 mjeseci našeg odsustva, Vlada 'trojke' se vraća - nastavljamo gdje smo stali. Ostavili smo preduzeće s dovoljnim brojem vozila, redovnim platima... zatekli smo 30 posto manje vozila koje voze, sporazum iz oktobra 2020. godine - o plaćanju za tužbe... Kada smo ga pročitali, vidjeli smo da brojke nisu realne i tačne. Tu stoji da će Vlada obezbijediti 15 miliona KM za isplatu tužbi. Međutim, od oktobra do maja ove godine 24 miliona KM smo isplatili GRAS-u", rekao je Šteta.

Forto je rekao da se krivične prijave pripremaju, te da se zahtijeva od Tužilaštva da javni interes bude prioritet - u ovom slučaju, javni prijevoz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije