Granična policija se oglasila povodom višesatnih čekanja na graničnim prijelazima

2
Radiosarajevo.ba
Granična policija se oglasila povodom višesatnih čekanja na graničnim prijelazima
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Granična policija (GP) BiH obaviještava javnost kako policijski službenici ove policijske agencije na svim graničnim prijelazima, tako i na Međunarodnom graničnom prijelazu (MGP) Zupci, postupaju sukladno Zakonu o graničnoj kontroli, te da se najviše zadržavanja događa na najfrekventnijim graničnim prijelazima.

"Povodom špekulacija pojedinih medija i širenja poluinformacija insinuirajući na navodno neprofesionalno obavljanje granične kontrole pripadnika GPBiH, jer su povremeno stvorene gužve na određenim graničnim prijelazima, konkretnije na MGP Zupci, kako se navodi u pojedinim tekstovima 'bh. graničari maltretiraju čekanjem svoje građane', dužni smo obavijestiti javnost da naši službenici postupaju sukladno Zakonu o graničnoj kontroli", priopćeno je iz GPBiH.

Navode kako je prosječni dnevni promet na prijelazu Zupci oko 10.000 putnika, a da su zadržavanja povremeno duža od sat vremena s obzirom na to da se za strane državljane obavljaju detaljne provjere i obvezno utvrđivanje uvjeta ulaska u BiH, sukladno odlukama Vijeća ministara BiH zbog pandemije covida-19, dok se nad državljanima BiH provode osnovne granične provjere.

Prema informacijama bh. Granične policije, u posljednjih mjesec dana državnu granicu prešlo je 3.521.499 osoba. S obzirom na to da je u toku turistička sezona, logično je, dodaju, da je na graničnim prijelazima povećan broj osoba i vozila kako na ulazu, tako na izlazu iz Bosne i Hercegovine.

"Zbog toga ovim putem apeliramo na putnike da prate stanje na graničnim prijelazima putem relevantnih stranica i da koriste alternativne granične prijelaze, kako bi se rasteretili najfrekventniji granični prijelazi, imajući u vidu da je tijekom turističke sezone odobren međunarodni promet putnika preko pojedinih graničnih prijelaza za pogranični promet", kazali su iz GPBiH.

Dodaju kako im je dužnost obavijestiti javnost i iznijeti tačne informacije, s obzirom na to da su u posljednje vrijeme, kako kažu, svjedoci niza dezinformacija u vezi s radom Granične policije BiH.

"Predlažemo da se zbog pravodobnog i istinitog informiranja javnosti, sadržaj tekstova u vezi Granične policije BiH prethodno provjeri kod službenih izvora informacija u GPBiH, služba za odnose s javnošću, a za javnost smo uvijek otvoreni", stoji u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije