Granična policija BiH zatekla 230 ilegalnih migranata na području Zvornika i Velike Kladuše

0
Radiosarajevo.ba
Granična policija BiH zatekla 230 ilegalnih migranata na području Zvornika i Velike Kladuše
Foto: Granična policija BiH / Migranti / Ilustracija

Granična policija Bosne i Hercegovine i Služba za poslove sa strancima BiH nastavljaju zajedničke aktivnosti u cilju suzbijanja nezakonitih migracija.

Saopštenje Granične policije BiH prenosimo u cijelosti:

"U cilju suzbijanja nezakonitih migracija, nastavljene su zajedničke planske aktivnosti pripadnika Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima, shodno potpisanom Okvirnom planu zajedničkog postupanja i saradnje između navedene dvije agencije.

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Zajedničke planske aktivnosti koje su bile usmjerene na otkrivanje lica u nezakonitom prelasku državne granice, odvraćanje lica od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, te predaju stranaca nadležnim organima Republike Srbije u postupku readmisije po skraćenom postupku ili smještaj istih u jednu od ustanova na području BiH, u prethodna dva dana su realizovane u područjima djelovanja jedinica Granične policije BiH Zvornik i Velika Kladuša, gdje je migrantski pritisak trenutno najizraženiji.

Tokom realizacije zajedničkih aktivnosti na području Zvornika, u ilegalnom prelasku državne granice iz pravca Republike Srbije su u nekoliko grupa zatečena ukupno 123 lica afro-azijskog porijekla, a radi se o državljanima Afganistana, Bangladeša, Pakistana i Irana, nakon čega je za iste, u skladu sa sporazumom o readmisiji, pokrenut postupak vraćanja u zemlju iz koje su nezakonito ušli u BiH.

Osim toga, u istom periodu je tokom zajedničkih aktivnosti na navedenom području, u skladu s članom 37. Zakona o graničnoj kontroli, od pokušaja nezakonitog ulaska u BiH sa teritorije Republike Srbije, odvraćeno ukupno 10 lica afro-azijskog porijekla.

Akcija Granične policije BiH
Foto: Granična policija BiH: Akcija Granične policije BiH

Također, tokom realizacije zajedničkih aktivnosti na području Velike Kladuše, u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice prema Republici Hrvatskoj, u nekoliko grupa je zatečeno ukupno 107 lica afro-azijskog porijekla, a radi se o državljanima Afganistana, Bangladeša, Pakistana, Maroka, Indije, Turske i Iraka koji su nakon izvršene obrade prevezeni i smješteni u Privremene prihvatne centre na području Unsko-sanskog kantona.

Prethodno, 25. i 26. jula 2023. godine, pripadnici Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH su u zajedničkim aktivnostima odbili ulazak u BiH za 46 stranih državljana na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

U narednom periodu zajedničke aktivnosti će se nastaviti shodno potpisanom Okvirnom planu zajedničkog postupanja i saradnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije