Granična policija: Suspendirana četiri službenika

Radiosarajevo.ba
Granična policija: Suspendirana četiri službenika
N1 / Sanjin Sefić
Sanjin Sefić saslušan je kod sudije za prethodni postupak Višeg suda u Novom Sadu po međunarodnoj potjernici Bosne i Hercegovine, potvrdila je glasnogovornica Višeg suda u Novom Sadu Ivana Karapandžić.

Podsjećamo, Edita Malkoč (21) i Selma Agić (20) poginule su na sarajevskoj raskrsnici u ponedjeljak navečer, kada ih je, jureći 100 kilometara na sat, pokosio 25-godišnji Sarajlija Sanjin Sefić. Iako je pobjegao, ne samo s mjesta udesa, već i iz države, uhapšen je sinoć u Srbiji, tačnije u Novom Sadu.

Kako je uspio pobjeći preko granice Uvac iako je Granična policija BiH već znala da je potraga za Sefićem u toku, objasnili su danas na konferenciji za medije predstavnici ove policijske agencije.

Pokrenut je disciplinski postupak protiv četiri osobe, četiri policijska službenika Granične policije BiH, naveo je Slobodan Krstić, pomoćnik direktora.

"Zbog očiglednih povreda službenih dužnosti koji su propisane zakonom, Granična policija pokrenula je disciplinski postupak protiv ukupno četiri policijska službenika, inicijala - R.D., P.D., B.E. i B.A., s graničnog prijelaza Višegrad, te su oni suspendirani s dužnosti. Nastavljene su istrage da se vidi da li je još neko unutar sistema zakazao, te ćemo sve njih sankcionirati ukoliko saznamo nešto novo.

Internim postupkom nismo utvrdili dokaze niti indicije koje ukazuju na činjenicu da je neko pomenutom licu pomogao da pređe granicu, niti da je bilo ko drugi iz policijskih struktura to uradio", dodao je.

"Konkretno vođa tima na graničnom prijelazu dobio je informaciju i trebao je sve službenike na graničnom prijelazu obavijestiti o tome. No, komunikacija policajaca na graničnom prijelazu nije bila dobra i zbog toga je u 6:36, što je uredno i evidentirano, ovo lice prešlo granični prijelaz Uvac", izjavio je Kostić.

On je naveo kako može govoriti samo o sankcijama koje će provesti granična policija BiH.

"To su disciplinski postupci prema svima odgovornim u lancu odgovornosti i komunikacije.
Trenutni disciplinski postupak se odnosi na već pomenute postupke, a ukoliko budemo novih informacija da je još neko napravio propust sve to ćemo sankcionirati...

Granična policija je prvu informaciju dana 11. oktobra oko 9.15 sati proslijedila prvu informaciju MUP-u KS-a da je lice prešlo granicu, a zatim smo komunicirali i s Kantonalnim tužilaštvom, kao i sve ostale informacije o onome što se dešavalo u nastavku dana."

Granični prijelaz Uvac od opreme za vršenje identifikacije osoba koje prelaze opremljen je kao i svi drugi europski granični prijelazi, te kontrola na ovom prijelazu nije ništa manja nego na drugim.

"Napominjem da su na ovom graničnom prijelazu uhapšene i mnoge druge osobe", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije