Granična policija BiH i tri kantona iz FBiH tražili pomoć od Vlade Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Granična policija BiH i tri kantona iz FBiH tražili pomoć od Vlade Hrvatske
FOTO: AA / Sjednica Vlade Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o doniranju pet termovizijskih kamera i 198 kompleta policijske opreme za opremanje policijskih snaga Bosne i Hercegovine, kao i odluku od doniranju milion eura za pomoć Albaniji za sanaciju šteta nakon razornog potresa koji je pogodio tu zemlju krajem prošle godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Na 206. sjednici Hrvatske vlade prihvaćen je Prijedlog odluke o upućivanju humanitarne pomoći Republici Albaniji putem Donatorske konferencije kao i Prijedlog odluke o upućivanju pomoći u opremi Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine i ministarstvima unutarnjih poslova triju kantona Federacije Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH) zaprimilo je molbu za pomoć od granične policije Bosne i Hercegovine (BiH) i Ministarstava unutarnjih poslova triju kantona iz Federacije BiH, s obzirom na rastuće sigurnosne izazove vezane uz sve vrste prekograničnog kriminaliteta, a koji su posebno izraženi u južnim dijelovima Federacije BiH, na granici s Republikom Hrvatskom, izvijestila je na sjednici Hrvatske vlade državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) Zdravka Bušić.

U skladu sa dosadašnjom saradnjom dvije države na području kriminaliteta Hrvatska vlada usvojila je prijedlog da se donira pet termovizijskih kamera i 198 kompleta policijske opreme za uspostavljanje javnog reda i mira.

Riječ je o policijskoj opremi koju je MUP RH krajem prošle godine rashodovao, tako da provedba ove odluke ne zahtijeva nikakve dodatne troškove za državni budžet Republike Hrvatske za 2020. godinu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije