Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo prijedlog o podizanju spomen-obilježja Kazani

12
Radiosarajevo.ba
Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo prijedlog o podizanju spomen-obilježja Kazani
Foto: Gradsko vijeće / Sa današnje sjednice

Na šestoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, jednoglasno je usvojen prijedlog o podizanju Spomen-obilježja Kazani na Trebeviću, kao počast građanima srpske nacionalnosti koji su ubijeni tokom rata.

Grad Sarajevo će preuzeti sve aktivnosti na podizanju ovog spomen-obilježja uključujući finansiranje postavljanja, navodi se u saopćenju Gradskog vijeća.

Još u aprilu, nakon preuzimanja dužnosti, gradonačelnica Karić je najavila da će u toku njenog mandata na Kazanima biti postavljeno spomen-obilježje građanima srpske nacionalnosti ubijenima u posljednjem ratu.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Na svom Twitter profilu gradonačelnica Benjamina Karić oglasila se nakon sjednice. 

"Gradsko vijeće jednoglasno je usvojilo Zaključak kojim se Nacrt odluke o podizanju Spomen obilježja Kazani, sa tekstom koji sam sačinila i predložila, upućuje u javnu raspravu", istakla je Karić.

Gradsko vijeće primilo je na znanje i informaciju o prodaji službenih vozila, koja su bila u vlasništvu Grada Sarajeva, putem javnog nadmetanja - licitacije.

"Usvojen je zaključak da se sva finansijska sredstva prihodovana od prodaje automobila usmjere za podršku projektima i organizacijama", naveli su.

Sredstva će biti usmjerena ka Zavodu za transfuziologiju, Udruzenju Obrazovanje gradi BiH i KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo - Kuća za mlade.

Gradski vijećnici usvojili su i Odluku o pristupanju Projektu obnove i rekonstrukcije Astronomskog opservatorija Trebević, kojom se daje saglasnost i ovlaštenje Gradonačelnici i Pravobranilaštvu Grada Sarajeva da, u okviru svojih nadležnosti, poduzmu sve potrebne radnje i aktivnosti, u cilju uspješne realizacije Projekta, kao i da poduzmu radnje na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.

Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o dopuni Odluke o imenovanju vršioca dužnosti predsjednika i članova Skupštine JP „Sarajevo“ d.o.o., na period od tri mjeseca, navodi se u saopćenju Gradskog vijeća Grada Sarajeva. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije