Gradsko vijeće odlučuje: Da li se mijenjaju cijene parkinga u Mostaru?

2
Radiosarajevo.ba
Gradsko vijeće odlučuje: Da li se mijenjaju cijene parkinga u Mostaru?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija / Parking

Pred Gradskim vijećnicima u Mostaru uskoro će se naći prijedlog promjena cijena parkinga u ovom gradu. 

Kako piše Jabuka.tv, odluka će se donijeti 10. jula na sjednici Gradskog vijeća. Prijedlog je došao iz javnog preduzeća Mo Parking, koji se bavi naplaćivanjem i održavanjem parkinga u Mostaru. 

Cijena parkinga po satu će ostati ista, a ona iznosti 1,5 KM po satu u zoni I, te 1 KM po satu u zoni II. 

Evropske države započinju nadlijetanje BiH radi posmatranja potencijalnih vojnih aktivnosti

Evropske države započinju nadlijetanje BiH radi posmatranja potencijalnih vojnih aktivnosti

U prijedlogu koji je poslan prema Vijeću predložili su sniženje cijene komercijalne mjesečne i komercijalne godišnje karte za 17 posto (to je karta koju u pravilu kupuju građani koji žele zonu I parkiranja, a nemaju prebivalište u toj zoni, privrednici izvan zone naplate parkiranja ili stranci).

Ovim odlukama prvenstveno pojeftinjuje mjesečna i godišnja karta za privredu i to 20 posto na pojedinačnu kartu; pojeftinjuju komercijalna mjesečna i godišnja parking karta za 17 posto; zbog primjetne potrebe osobito u vrijeme turističke sezone uvodi se sedmična komercijalna karta zbog stranih državljana; uvodi se popust od 10 posto do 20 posto za mjesečnu i godišnju kartu za privredne subjekte koji imaju više vozila.

Istražili smo: Koliko košta parking u Sarajevu, koliko ima mjesta, koje su kazne za 'parking papke'?

Istražili smo: Koliko košta parking u Sarajevu, koliko ima mjesta, koje su kazne za 'parking papke'?

Kako bi lakše pojasnili promjenu, u prijedlogu su navedena i dva primjera. Primjer #1: firma sa sjedištem u zoni I, sa 5 auta će na ukupno cijenu godišnjih karata od 5*720=3600 sa dodatnih 10 posto platiti ukupnu cijenu od 3240 KM što je dodatni popust od 360 KM i kad se podijeli za svako auto mjesečna cijena od 54 KM. U odnosu na 80 KM koliko je mjesečna cijena po jednom automobilu, platiti će 32 posto jeftinije, odnosno 2,16 KM za cijeli dan parkiranja u I i II zoni.

Primjer #2: firma sa sjedištem u zoni II, sa 11 auta će na ukupno cijenu godišnjih karata od 11*540=5940 sa dodatnih 20 posto platiti ukupnu cijenu od 4752 KM što je dodatni popust od 1182 KM i kad se podijeli za svako auto mjesečna cijena od 36 KM. U odnosu na 60 KM koliko je mjesečna cijena po jednom automobilu, platiti će 40 posto jeftinije, odnosno 1,44 KM za cijeli dan parkiranja u II zoni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije