Gradska uprava Zenice pozdravlja napredak u realizaciji projekta "Plava voda"

Fena
Gradska uprava Zenice pozdravlja napredak u realizaciji projekta "Plava voda"
Pixabay / Ilustracija

Gradska uprava Zenice izrazila je zadovoljstvo zbog odluke Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i postignutog napretka u realizaciji projekta "Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda", čiji je cilj osiguranje pouzdanog, dugoročnog i kvalitetnog snabdijevanja vodom Grada Zenice i općina Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača.

"Šestomjesečni napori da deblokiramo projekt, kojeg građani Zenice decenijama iščekuju i kojim ćemo trajno osigurati pitku vodu u našim domaćinstvima, urodili su plodom. Iz EBRD-a imamo obećanja da će zajam biti operativan i da će implementacija projekta krenuti čim prije. Nadam se da ćemo vrlo brzo iz gradske uprave Zeničanima saopćiti još jednu lijepu vijest, a to je da idemo u realizaciju projekta izgradnje novih kotlova za grijanje čime ćemo riješiti dva životna problema građana Zenice", kaže gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

U otplati ukupnog kreditnog zaduženja za projekt "Plava voda" u iznosu od 22 miliona eura od kojih je 11 miliona eura iz EBRD i 11 miliona eura od Razvojne banke Vijeća Evrope CEB, Grad Zenica za izgradnju Regionalnog vodovoda "Plava voda" učestvuje sa 34,64 posto ili 7.620.800 eura.

Vlada ZDK-a u otplati kredita učestvuje sa 17,50 posto ili 3.850.000 eura, koje će osigurati iz sredstava vodnih naknada što su planirana lokalnoj zajednici Zenice prema "Programu utroška sredstava vodnih naknada". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije