Gradonačelnik Bijeljine zatražio raspuštanje Skupštine, prijeti rigoroznim mjerama

0
Radiosarajevo.ba
Gradonačelnik Bijeljine zatražio raspuštanje Skupštine, prijeti rigoroznim mjerama
Foto: Moja Bijeljina / Ljubiša Petrović

Nakon neuspjelog referenduma za opoziv gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, politička previranja u tom gradu ne prestaju. Prvi čovjek grada uputio je inicijativu za raspuštanje Skupštine, a organizirano je i potpisivanje peticije. Provjerili smo kakva je procedura za raspuštanje lokalnog parlamenta i šta se događa u slučaju da lokalna zajednica ostane bez Skupštine.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović nakon neuspjelog referenduma za njegov opoziv zatražio je odgovornost političkih oponenata i raspuštanje gradskog Parlamenta. U suprotnom, prijeti ekstremnim mjerama, prenosi BHRT.

"Ukoliko ne bude odgovora na ovu inicijativu, već 31. dana dolazim da kampujem u Banjoj Luci pa ćemo posegnuti i za drugim mjerama", upozorio je Petrović.

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Dok odbornici njegovog matičnog SDS-a tvrde da su izloženi opstrukcijama, u SNSD-u koji predvodi skupštinsku većinu tvrde da je posrijedi pomjeranje fokusa sa pravih problema.

"25 odbornika je potpisalo inicijativu i pokrenuli su opoziv koji nije uspio, doživjeli su politički debakl, 17.000 razlike u glasovima, logično je da treba raspustiti Skupštinu.", izjavio je Ilija Radić, odbornik SDS-a u Skupštini Grada Bijeljina.

"Sve je to u funkciji pritiska na ove koji treba da odluče, a u pozadini svega je finansijska nedisciplina gradonačelnika Bijeljine. On se ponaša kao da skupština ne postoji, kao da ne postoji zakon.", kazao je Zlatan Lazarević, šef Kluba vijećnika SNSD-a u Skupštini Grada Bijeljina.

Burno u gradu u BiH: Šta se dogodilo danas tokom referenduma za opoziv gradonačelnika?

Burno u gradu u BiH: Šta se dogodilo danas tokom referenduma za opoziv gradonačelnika?

Iako nema formalni značaj za cijeli proces, građanima Bijeljine data je mogućnost da se o svemu izjasne i potpisivanjem peticije. Većina njih je ogorčena zbog političkih prepucavanja.

Po pitanju raspuštanja lokalnih parlamenata, zakon je jasan. Postoje četiri razloga zbog kojih se inicijativa pokreće i četiri koraka od inicijative do konačne odluke.

Inicijativu za raspuštanje skupštine određene lokalne zajednice pokreće gradonačelnik koji je predaje resornom ministarstvu. Ministarstvo lokalne samouprave bh. entiteta RS razmatra inicijativu koju ili odbija ili upućuje dalje Vladi bh. entiteta RS, nakon čega se o njoj izjašnjava Vlada koja je ili odbija ili upućuje poslanicima Narodne skupštine entiteta RS (NSRS) na konačno odlučivanje.

A ako lokalna zajednica ostane bez skupštine, njenu funkciju preuzima privremeni organ sastavljen od tri člana.

Sa raspuštanjem skupštine ili bez nje, rješenje političke krize u Bijeljini se ne nazire. Da li će previranja prestati nakon lokalnih izbora sljedeće godine ili su ovi problemi uvod u još veće?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije