Burno u gradu u BiH: Šta se dogodilo danas tokom referenduma za opoziv gradonačelnika?

0
Radiosarajevo.ba
Burno u gradu u BiH: Šta se dogodilo danas tokom referenduma za opoziv gradonačelnika?
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Ilustracija (na slici nije prikazan događaj opisan u tekstu)

Baš kao i kratka predreferendumska kampanja, i sam referendum na kojem se glasovalo za ili protiv opoziva gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, protekao je burno. Dan je počeo zatvaranjem pojedinih biračkih mjesta zbog rasprave oko pozicije biračkih kabina, a nastavio se sporadičnim incidentima.

"Od 85 političkih subjekata koji učestvuju u postupku opoziva ovoj komisiji je prigovor uputio samo jedan politički subjekt i to bezbroj prigovora, jedini subjekt koji prigovara radu komisije je Srpska demokratska stranka", rekla je Dijana Savić Božić, predsjednik Komisije za provođenje opoziva.

Brojne nejasnoće izazvala je i dilema o tome da li se na referendumu primjenjuju entitetska pravila i propisi ili Izborni zakon BiH.

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

"Primjenjuje se izborni zakon RS i pravilnik o sprovođenju načina opoziva, ono što je možda predmet fotografisanja, to su povrede izbornih prava", navela je Savić Božić.

"Nije zakon švedski sto, pa jednu ću stvar uzeti, drugu neću. U pravilniku o provođenju opoziva gradonačelnika, da ono što nije definisano tim pravilnikom, da se na njega primjenjuju odredbe i norme Izbornog zakona BiH", rekao je Marinko Božović, predsjednik Glavnog operativnog štaba SDS-a, javlja BHRT.

Za to vrijeme, politički subjekti ostali su pri ranije izrečenom. Za gradonačelnika Bijeljine Ljubišu Petrovića (SDS) opoziv je politički instruisan.

Fizički obračun SDS-ovaca u Bijeljini: Direktor Vodovoda brutalno pretukao stranačkog kolegu

Fizički obračun SDS-ovaca u Bijeljini: Direktor Vodovoda brutalno pretukao stranačkog kolegu

"Očekujemo pobjedu i bez ikakvih sumnji još jedna velika narodna pobjeda, to se osjeća i po izlaznosti građana... Neće im proći, građani su posvećeni, strpljivi", rekao je Petrović.

U Bijeljini od jutra traju polemike na relaciji SDS-GIK o položaju u kojem treba da stoje glasačke kabine. Dok su iz SDS tražili da birač leđima bude okrenut biračkom odboru, predsjednica GIK-a tvrdi da to nije predviđeno Izbornim zakonom Republike Srpske i Pravilnikom o sprovođenju opoziva.

Koalicija "Pokrenimo Bijeljinu" koja okuplja 16 stranaka ističe da je referendum za opoziv bio neophodan, jer je Bijeljina blokirana zbog, kako su naveli, samovolje i nerada pojedinca.

"Danas smo glasali da u prošlost pošaljemo politiku nerada, samovolje pojedinca, politiku širenja mržnje i netolerancije. Građani ne mogu da čekaju", rekao je Miroslav Milovanović, šef Štaba za opoziv koalicije "Pokrenimo Bijeljinu" (SNSD).

"Raduje me velika izlaznost, raduje me što je veliki broj naših sugrađana prepoznao važnost ovog dana i izašao na izbore. Ovo je najnormalnija demokratska procedura i referendum je najviši demokratski čin", naveo je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina (SNSD).

Odluka je na kraju na građanima Bijeljine, koji u oba slučaja gube oko 500.000 KM iz gradskog budžeta, koliko je koštao postupak opoziva. Potvrdu rezultata daje entitetska izborna komisija. Ukoliko opoziv prođe - Centralna izborna komisija BiH odlučuje o datumu vanrednih izbora za gradonačelnika Bijeljine.

Biračko mjesto 111

Interesantan je slučaj sa Biračkog mjesta 111 na kojem je predsjednik odbora nakon preuzimanja glasački materijal odnio kući. To je potvrdila predsjednica GIK-a.
 
"Imenovani je taj materijal odnio kako on kaže kući pa je dok je malo odmorio vratio se. Nisam sigurna baš u navode, ali svakako je sve to vrijeme materijal bio neobezbjeđen izvršena je primopredaja, Komisija je u punom sastavu preuzela taj materijal utvrdila da li šta nedostaje", istakla je Savić Božić tvrdeći da je sačinjen i zapisnik te da je su o svemu informisani policija i tužilaštvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije