Gradonačelnik Bihaća Graničnoj policiji: Da sam ja neka vlast, sve bih vas pohapsio

Radiosarajevo.ba
Gradonačelnik Bihaća Graničnoj policiji: Da sam ja neka vlast, sve bih vas pohapsio
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Šuhret Fazlić

Jučer je izbio pravi medijski rat između gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića i Svevlada Hofmana, savjetnika direktora Granične policije BiH.

Fazlić je na Federalnoj televiziji javno pozvao na hapšenje, kako je rekao “svih iz Granične policije BiH”, optužujući grničare da “na istočnoj granici rade za Srbiju, a na zapadu za Hrvatsku”.

Polemika je nastavljena sinoć na Alternativnoj televiziji, piše Srpskainfo, kada je Hofman, komentarišući Fazlićev istup, rekao da su te izjave “stvar njegovog kućnog vaspitanja”.

"Da sam ja neka vlast, sve bih vas pohapsio, i u Graničnoj policiji i u Službi za strance. Šta radite već tri godine s ovim narodom, to je strašno, pravite nas budalama! Da je pravde, i ljudske i božje, deset godina vi ne biste kruha jeli na slobodi", rekao je Fazlić.

Hofman mu je uzvratio da Fazlić, srećom, nije vlast, što je dobro, jer je, kako je rekao, “i neupućen i nedobronamjeran”, a u pitanje je doveo i njegovo kućno vaspitaje.

U jednom su se, ipak, ljuti protivnici složili: i Fazlić i Hofman smatraju da je za migrantsku krizu najodogovrniji - bivši ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

"Mektić je 2015. procijenio da će migrantska kriza zaobići BiH, a i kasnije njegovo djelovanje je bilo u skladu sa tom procjenom", rekao je Hofman.

Granična policija, inače, ovih dana ima pune ruke posla na granici sa Hrvatskom na području Unsko-sanskog kantona, jer je broj pokušaja ilegalnog prelaska migranata u Hrvatsku i EU udvostručen, u odnosu na prošlu godinu. Po sporazumu o readmisiji, Granična policija BiH je dužna da sprečava ilegalnim migrantima da prelaze na teritoriju druge države, a ukoliko oni to, ipak, urade, komšije imaju pravo da vrate migrante u BiH.

Jučer su građani Velike Kladuše izašli na ulicu, tražeći da se migranti izmjeste iz ove opštine i da se ne otvaraju novi migrantske kampove, te da “država konačno počne upravljati migrantskom krizom”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije