Gradonačelnica Karić o Musemiću: 'Vitez nogometne igre. Hrabar, neustrašiv i najbolji na terenu.'

0
Radiosarajevo.ba
Gradonačelnica Karić o Musemiću: 'Vitez nogometne igre. Hrabar, neustrašiv i najbolji na terenu.'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Komemoracija, Vahidin Musemić

U sarajevskoj Vijećnici, danas, 8. jula održana je komemoracija povodom smrti Vahidina Musemića, legende FK Sarajevo i grada Sarajeva.

Najbolji napadač u historiji Fudbalskog kluba Sarajevo Vahidin Musemić preminuo je 30. juna u Sarajevu u 77. godini života.

Dženaza je obavljena u ponedjeljak, 3. jula u 14.30 sati na Gradskom mezarju Stadion.

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Na komemoraciji su bili pristuni Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, Musemić Husref, brat, Blaž Slišković, članovi porodice, članovi FK Sarajevo, prijatelji, poznanici i brojni građani.

Minutom šutnje, himnom Bosne i Hercegovine i svečanim govorom odata je počast legendarnm nogometašu FK Sarajevo.

Posljednji pozdrav Spenceru sa Koševa: Održana komemoracija Vahidinu Musemiću

Posljednji pozdrav Spenceru sa Koševa: Održana komemoracija Vahidinu Musemiću

Počast legedni bh. fudbala odala je i gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić emotivnim govorom kojeg prenosimo u cijelosti:

"Poštovana porodico, uvaženi predstavnici kluba Sarajevo, dragi sugrađani i dragi prijatelji, svi oni koji u srcu nose i vole našeg Spencera sa Koševa. Vahidin Musemić je simbol ljubavi prema gradu Sarajevu, simbol prkosa i simbol borbe protiv svih vrsta nepravde koje čovjek može u životu doživjeti. Ostat će primjer kako se u životu do posljednjeg dana, do posljednjeg dana, do posljednjeg daha voli svoj klub i svoj grad.

Napustio nas je čovjek velikog srca, široke i velike bosanske duše, skroman, miran, nasmijan ali na terenu kažu, beskompromisan za protivničke golmane. Njegovi suigrači, prijatelji, svi oni koji su imali priliku da ga prate kao igrača kažu da je bio neustrašiv i najhrabriji na terenu. Išao je glavom gdje neko ne bi smio ni kopačkom. Vitez nogometne igre, Vahidin Musemić je ostao u svom Sarajevu, vjeran kako gradu, tako i svome klubu u kojem je stekao slavu velikih svjetskih nogometnih asova. Dovoljno je spomenuti Pelea, ali i još jednu našu nogometnu legendu Ferhatovića, koji je Musemiću bio uzor.

Posljedni ispraćaj Vahidina Musemića: Prisustvovali Nikšić, Konaković, Stojanović...

Posljedni ispraćaj Vahidina Musemića: Prisustvovali Nikšić, Konaković, Stojanović...

Vahidin Musemić je bio i ostao i u Sarajevu, ali je ostao vjeran ljudima, ostao vjeran Sarajkama i Sarajlijama, Bosancima i Hercegovcima. On je volio ovaj grad, ali još više volio je ljude.

Uz svoj grad i svoju državu stao je u vrijeme kad je to bilo najteže, u vrijeme agresije na BiH i opsade Sarajeva. Nije napuštao svoj grad, iako je to mogao uraditi kad god je to htio. Međutim, ništa nije moglo zamijeniti njegov prkos, njegov patriotizam, i njegovu ljubav prema gradu kojem je dao sve što je imao, svu svoju ljubav. Ovaj grad je ponosan što je imao takvu legendu i zvijezdu, ne samo bosanskohercegovačkog, jugoslovenskog, nego i evropskog fudbala. U svemu tome, Vahidin je bezrezervno bio posvrećen svojoj porodici, kojoj ovom prilikom u ime Grada Sarajeva izražavam najiskrenije saučešće.

Odlaskom Vahidina Musemića, Sarajevo i Bosna i Hercegovina, ostali su bez jednog od onih ljudi koji ovaj svijet čine hrabrijim, ljepšim i plemenitijim. Pamtit ćemo ga po njegovom svjedočenju dobrote i ljubavi prema svakom čovjeku. Njegovo ime ostat će zapisano u vrhu ljudskih gromada ovog grada i Bosne i Hercegovine.

Kako kaže pisac: 'Umero je čovjek koji je iza sebe ostavio svijetao trag, jedan od onih koji nas u trenutku svoje smrti daruju slikama lijepih i svijetlih sjećanja. Lijepih, svijetlih i dborih sjećanja je zaista mnogo, uživat ćemo u njima dok god postojimo mi, dok god živi ljubav prema Vahidinu, Sarajevu i BiH. Neka mu je laka zemlja bosanska koju je toliko volio", poručila je gradonačelnica Sarajeva na komemoraciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije