Posljednji pozdrav Spenceru sa Koševa: Održana komemoracija Vahidinu Musemiću

0
Radiosarajevo.ba
Posljednji pozdrav Spenceru sa Koševa: Održana komemoracija Vahidinu Musemiću
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Komemoracija, Vahidin Musemić

Najbolji napadač u historiji Fudbalskog kluba Sarajevo Vahidin Musemić preminuo je 30. juna u Sarajevu u 77. godini života.

Dženaza je obavljena u ponedjeljak, 3. jula u 14.30 sati na Gradskom mezarju Stadion.

Danas, 8. jula, u sarajevskoj Vijećnici održana je komemoracija povodom smrti legende FK Sarajevo i grada Sarajeva.

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

Na komemoraciji su bili pristuni Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, Musemić Husref, brat, Blaž Slišković, članovi porodice, članovi FK Sarajevo, prijatelji, poznanici i brojni građani.

Minutom šutnje, himnom Bosne i Hercegovine i svečanim govorom odata je počast legendarnm nogometašu FK Sarajevo.

Posljedni ispraćaj Vahidina Musemića: Prisustvovali Nikšić, Konaković, Stojanović...

Posljedni ispraćaj Vahidina Musemića: Prisustvovali Nikšić, Konaković, Stojanović...

Ismir Mirvić, vlasnik FK Sarajevo, održao je emotivni govor na komemoraciji putem video linka:

"Vahidin Musemić je jedno od najvećih imena u dugoj historiji našeg kluba zbog toga što je bio svjetska klasa na našem terenu, prije svega što je bio veliki čovjek. Ljudina, kao što naši ljudi kažu. Vahidin Musemić je za svog života postao istinska legenda našeg kluba, grada Sarajeva i Bosne i Hercgovine. Zajedno sa saigračima doinio je titulu prvaka Jugoslavije za jedan klub iz naše zemlje što je u to doba bio vanserijski uspjeh i ta generacija je jedna od najzaslužnijih što je Sarajevo postao veliki klub, fudbalski klub i brend ne samo u Jugoslaviji, nego u cijeloj Evropi.

Znam da su ga navijači nosili na ramenima od Koševa do Titove ulice kada je osvojena titula 1967. godine, znam da je od Haseta dobio u amanet dres sa brojem 9. Djeca su širom Jugoslavije dobijala imena Vahidin zbog njega, znam da je bio najbolji centarfor Evrope, znam da je briljirao u dresu Jugoslavije. Znam da se za Sarajevo borio cijeli život, kao igrač s enikada nije štitito ni na jednoj utakmici. Osim po svojim golovima, postao je poznat po svojoj borbenosti i srčanosti. U dresu FK Sarajevo igrao je do krajnjih granica mogućnosti. Istu tu srčanost i hrabrost pokazao je i u ratnim i poslijeratnim danima, te je radio u klubu u njegovim najtežim trenucima.

Na današnji dan rođen je neustrašivi golgeter - Vahidin Musemić

Na današnji dan rođen je neustrašivi golgeter - Vahidin Musemić

Ne može se pronaći nijedna izjava, nijedan interview u kojem Vahidin Musemić loše govori o FK Sarajevo. Njegova ljubav prema bordo boji i to je jedan od razloga zašto su ga svi voljeli i zašto je za života postao istinska legenda. On je bio omiljen među ljudima koji su bili impresionirani njegovim likom i djelom. Znam da je ponosan što je svoju ljubav prema Sarajevu prenio na sovju porodicu. Rijetke su porodice koje su tako vezane za fudbalski klub kao što je to porodica Musemić. Iako više nije sa nama, njegov duh, mudrost i ljudskost mogu nam biti primjer i vodilja kroz život. Vahidin je za života ostavio neizbrisiv trag. Voljeni ne umiru nikad, oni žive u našim mislima i sjećanjima", istakao je Ismir Mirvić.

Vahidin Musemić je rođen 29. oktobra 1946. godine u Janji, kod Bijeljine, a već sa 15 godina je postao član FK Sarajevo. Pionirskom timu Sarajeva, kojeg je tad vodio proslavljeni golgeter, Dobrivoje Živkov. pristupio je 1962. godine.

U dresu Sarajeva debitovao 1963. godine. Prvu prvenstvenu utakmicu odigrao je protiv Partizana na Koševu 1965. godine. Pobjedio je Partizan sa 3:1!

Za Sarajevo je odigrao 300 utakmica i postigao 300 golova! U dresu reprezentacije Jugoslavije debitovao je 6. aprila 1968. u Marseju protiv Francuske 1:1, bio je strijelac gola za Jugoslaviju. U dresu reprezentacije odigrao je 18 utakmica.

Dvije godine igrao je u ekipi Nice iz Francuske. Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Rimu 1968. godine. Zbog povrede je svoju fudbalsku karijeru rano završio.

Reprezentativni dres je nosio na 17 utakmica, gdje je uspio postići devet golova, a u šampionskoj sezoni FK Sarvajevo, 1966/67. postigao je u tri takmičenja 23 gola, čime je imao značajan doprinos u prvom, historijskom trofeju Bordo tima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije