Građanima dostupne platforme. Evo kako provjeriti radni staž u Bosni i Hercegovini?

1
Radiosarajevo.ba
Građanima dostupne platforme. Evo kako provjeriti radni staž u Bosni i Hercegovini?
Foto: Freepik / Posao

U Bosni i Hercegovini prema istraživanjima jedna od čestih nedoumica jeste kako provjeriti da li nam se uplaćuje radni staž?

Kako bi im se otklonile nedoumice u oba entiteta u Bosni i Hercegovini, građanima su sada dostupne platforme na kojima mogu to provjeriti.

Odnosno, uz svega nekoliko klikova, građani/radnici mogu provjeriti podatke vezane za radni staž, tačnije da li nam je poslodavac redovno uplaćivao doprinose za penziono i invalidsko osiguranje.

Svečano u Sarajevu: U At Mejdanu obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Svečano u Sarajevu: U At Mejdanu obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Elektronska platforma za provjeru

Kome je usluga namijenjena?

Usluga je namijenjena za zaposlene osobe ili su bile zaposlene osobe:

Građane BiH – koji posjeduju validnu ličnu kartu (osobnu iskaznicu) i dodijeljeni lični/osobni identifikacioni broj (LIB/OIB).

Strane građane koji su registrovani u Poreznoj upravi Federacije BiH putem ranijeg RSFL ili novog POR-504 obrasca – sa dodijeljenim JMB-om za strana lica i ličnim/osobnim identifikacionim brojem (LIB/OIB).

Šta je LIB/OIB? Kako dobiti LIB/OIB?

Lični/osobni idenitifikacioni broj (LIB/OIB) je jedinstveni broj koji Porezna uprava Federacije BiH dodjeljuje svakom osiguranom licu upisanom u Jedinstveni sistem.

Za dobijanje LIB/OIB-a zaposlena osoba treba posjetiti poreznu ispostavu prema svome prebivalištu i uz pokaz lične karte (osobne iskaznice) dobiti Obavještenje/Obavijest sa ličnim/osobnim podacima koje sadrži trajni LIB/OIB sa kojim može koristiti ovu uslugu.

Kontakt podatke za porezne ispostave možete naći na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije