Građani za Sanjina Sefića traže doživotni zatvor

L. R.
Građani za Sanjina Sefića traže doživotni zatvor
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Sanjin Sefić, 25-godišnjak iz Sarajeva, uhapšen je sinoć u Srbiji, gdje je pobjegao nakon što je u centru Sarajevu, na pješakom prijelazu, vozilom udario dvije studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, koje su od zadobivenih povreda preminule.

Sefić se nije zaustavljao da im pomogne. Pobjegao je odmah nakon što ih je udario, jureći 100 kilometara na sat, dok su prelazile na pješačkom, a semafor pokazivao zeleno svjetlo za pješake. Vozilo je ostavio na Grbavici i s članom porodice i prijateljem se uputio prema granici. S njima je došao do Rudog, a onda ga je ilegalni taksista prebacio preko granice, na prijelazu Uvac.

Javnost naše, ali i susjednih zemalja, ogorčena je zbog terora na cestama. Recimo, u Hrvatskoj je u tri dana, u udesima, poginulo sedam osoba... Ono što građani balkanskih država uglas poručuju jeste da kazne za obijesnu vožnju nisu dovoljne i da je najveći problem to što vozači, koji usmrte nekog, nisu adekvatno kažnjeni od pravosudnih institucija.

Na internetu se tako pojavila i peticija kojom građani Bosne i Hercegovine traže doživotni zatvor za Sefića. U sedam sati, potpisalo ju je više od hiljadu i dvjesto ljudi. Jedna od poruka kaže:

„Ako do sada nismo kažnjavali prijestupnike i ubice, nije kasno da od sada radimo drukčije! Doživotna kazna za ubicu je dobar primjer za sve druge slične njemu! Ako on nije imao milosti za dva nevina ljudska života, mi imamo još manje milosti prema njemu!“, jedan je od komentara.

Nažalost, Sefić, ako bude osuđen, ne može dobiti doživotni zatvor jer naši zakoni ne propisuju ovako dugu kaznu za saobraćajna krivična djela. Maksimalna kazna koja se izriče za druge najteže zločine je 40 godina.

Što se tiče saobraćaja, najveću kaznu koja je do sada izrečena, prije tri godine dobio je Mirsad Subašić. Kantonalni sud u Sarajevu osudio ga je na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina i četiri mjeseca zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa i ne pružanja pomoći osobi povrijeđenoj u udesu...

Nermin Pećanac, bivši ministar za unutrašnje poslove u Sarajevu je ispred svoje stranke prije tri godine predložio zakonske izmjene koje predviđaju drakonske kazne za „obijesnu vožnju“. Prijedlog nije usvojen. SDP je prije dva dana također tražio ovu izmjenu, no vidjet ćemo kakav će epilog biti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije