Građani predlažu: Preimenovati ulicu Gimnazijska u Ulicu Edite Malkoč

Radiosarajevo.ba
Građani predlažu: Preimenovati ulicu Gimnazijska u Ulicu Edite Malkoč
Edita Malkoč i Selma Agić, dvije su studentice koje su poginule u ponedjeljak na sarajevskoj raskrsnici kada ih je automobilom, prolazeći kroz “crveno”, na pješačkom prelazu udario Sanjin Sefić.

Bosna i Hercegovina danima tuguje zbog smrti ove dvije studentice iz Bosanske Krupe i Bugojna.

 

Sada, građani Bosanske Krupe žele da se ulica Gimnazijska preimenuje u ime Edite Malkoč, a pokrenuta je i online peticija koja je brzo skupila veliki broj potpisa.

 

Poruku iz peticije objavljujemo u cjelosti:

 

“Nakon tragičnog gubitka naše voljene Edite, mi - građani Bosanske Krupe, ovim putem predlažemo preimenovanje ulice "Gimnazijska" u "Ulica Edite Malkoč", kako uspomena na našu Editu ne bi blijedila.

 

Edita je rođena 28. marta 1996. godine u Bihaću kao drugo dijete Enesa i Jasminke Malkoč. Osnovno obrazovanje stiče u Drugoj osnovnoj školi Bosanska Krupa kao odličan učenik. Obrazovanje nastavlja u Općoj gimnaziji Bosanska Krupa u kojoj je također ostvarila odlične uspjehe.

 

Odveć zaljubljena u knjigu, Edita je nakon uspješne mature odlučila svoj put nastaviti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na odsjeku psihologije.Kao marljiva studentica, Edita ostvaruje i izvanredne rezultate i na fakultetu.

 

Upravo tu, u Sarajevu, nedaleko od fakulteta, Editin ovozemaljski život prestaje. Ubijena je, nedužna, zajedno sa prijateljicom Selmom Agić. A mi, koji smo ostali iza nje u ovom svijetu punom zlobe i pakosti, žalimo što nam je tako rano uzeta, jer ćemo je ostati zauvijek željni.

 

Ubijena je tragajući za znanjem. Ubijena je učeći.

 

Svojom marljivošću, nasmijanošću, vedrinom i srcem punim ljubavi, Edita može služiti kao primjer budućim generacijama našeg grada. Uzorita, časna i voljena, Edita je zaslužila da je naš grad nikad ne zaboravi.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije