Građani izlaze na ulice Sarajeva: Protesti zbog zvjerskog mučenja i ubistva psa Mede

11
Radiosarajevo.ba
Građani izlaze na ulice Sarajeva: Protesti zbog zvjerskog mučenja i ubistva psa Mede
Foto: Facebook / Najavljeni protesti

Javnost u Bosni i Hercegovini još uvijek je potresena stravičnim slučajem zlostavljanja psa u Istočnom Sarajevu. Muškarac inicijala A.M. optužen je da je upucao psa, zavezao ga za traktor i vukao po ulici, a potom pokušao živog zakopati.

Ovaj tragičan incident izazvao je osude brojnih udruženja za zaštitu životinja i građana, koji su se odlučili okupiti na mirnim protestima ispred Zemaljskog muzeja 28. septembra, u vremenu od 12 do 14 sati.

"Cilj skupa je izmjena i dopuna postojećeg zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, stop zlostavljanju! Dođite u što većem broju i, ako možete, ponijeti transparent ili uraditi bedž sa slikom Mede," poručuju organizatori putem društvenih mreža.

Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

Osim zahtjeva za promjene zakona, protesti su dodatno motivirani prijetnjama koje je porodica počinitelja uputila Dragani Gajić, koja je spasila psa i odvela ga veterinaru. "Ko ima životinju, može je povesti da nam bude podrška," pozivaju organizatori.

Podsjećamo, pas Meda, koji je brutalno upucan tri puta u glavu samo zato što je ušao u dvorište da se napije vode, preminuo je nakon pokušaja da mu se pruži pomoć u veterinarskoj stanici, gdje je umro u velikim mukama i bolovima.

Djevojka koja je pronašla Medu i koja ga je odvela veterinaru obavijestila je javnost o prijetnjama koje prima. "Prijeti mi njegova žena da ima ko će i mene da ubije. Zovem inspektora, ne javlja se, brat mi piše da imaju plan, a sama živim. Kako policija na to ništa?" napisala je na svom Facebook profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije