Grad Tuzla i IDDEEA BiH potpisali važan sporazum

1
Radiosarajevo.ba
Grad Tuzla i IDDEEA BiH potpisali važan sporazum
Facebook / Zgrada IDDEEA-e

Prijemni organ, Grad Tuzla potpisao je važan Sporazum o stalnom pristupu podacima prijemnog organa putem web servisa sa Agencijom za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), koji otvara vrata novim mogućnostima za efikasnije obavljanje pravnih procedura.

Potpisivanjem ovog sporazuma omogućuje se stalni pristup podacima iz evidencija koji tehnički vodi i održava IDDEEA prijemnom organu putem web servisa koji povezuje grad sa centralnom evidencijom IDDEEA-e.

To znači da će grad direktno pristupati pomenutoj evidenciji koje IDDEEA održava, poštujući
sve zakonske propise a u cilju olakšavanja provođenja različitih administrativnih postupaka svim građanima ovog grada.

Važna informacija: Kako refundirati troškove prenatalnih testova u Kantonu Sarajevo

Važna informacija: Kako refundirati troškove prenatalnih testova u Kantonu Sarajevo

Ovo partnerstvo omogućava bolju razmjenu podataka i pojednostavljenje administrativnih procedura, čime se povećava dostupnost i transparentnost javnih usluga za građane, što ima jasnu povezanost sa EU Digitalnom strategijom u pogledu Cilja 6, koji se odnosi na razmjenu podataka i interoperabilnost, a ujedno i sa ostvarenjem nekih od UN SDG ciljeva, konkretno cilja 16 (Mir, pravda i snažne institucije) i cilja 17 (Partnerstvo za postizanje ciljeva).

Ova inicijativa je primjer kako digitalizacija može unaprijediti javne usluge i doprinijeti održivom razvoju.

Grad Tuzla, zahvaljujući pristupu centralizovanim evidencijama IDDEEA-e, može efikasnije odgovarati na potrebe svojih građana, smanjujući administrativne barijere i povećavajući pristup informacijama.

Time se postiže veća efikasnost i transparentnost, što je u skladu sa principima dobre uprave i održivog razvoja koje promoviraju EU i UN. IDDEEA nastavlja da pomaže gradovima i općinama u efikasnijem radu, čime doprinosi jačanju lokalnih uprava i unapređenju kvaliteta usluga koje pružaju građanima, saopštili su iz IDDEEA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije