IDDEEA pozvala općine, banke, službe...: "Više ne trebate građanima tražiti štampane CIPS potvrde!"

4
Radiosarajevo.ba
IDDEEA pozvala općine, banke, službe...: "Više ne trebate građanima tražiti štampane CIPS potvrde!"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Redovi ispred pošte na Ilidži

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) objavila je saopćenje za javnost u kojem ističe inicijativu koja ima za cilj da značajno olakša procese i usluge građanima.

Kako navode, IDDEEA je implementirala elektronske web servise i omogućila elektronsku razmjenu podataka kako bi se izbjegle dugotrajne čekanja i potreba za štampanjem CIPS potvrda.

"Poštovani predstavnici općina, gradova, banaka i svi organi nadležnih za pristup informacijama o prebivalištu građana Bosne i Hercegovine, do sada smo primijetili da mnogi građani čekaju u redovima na šalterima MUP-ova širom zemlje kako bi dobili štampanu CIPS potvrdu, i shvatili smo da je ovo neefikasan proces za sve nas. Zbog toga ponovo naglašavamo da više nije neophodno da tražite od građana štampanu CIPS potvrdu", saopćili su.

Salkić: 'Stevandiću, ovo je istina koju namjerno zaobilazite. Dok smo živi pričat ćemo o zločinima'

Salkić: 'Stevandiću, ovo je istina koju namjerno zaobilazite. Dok smo živi pričat ćemo o zločinima'

Umjesto toga, nastavili su, IDDEEA poziva sve organe, općine, gradove, banke i druge institucije da podnesu zahtjev za pristup našim elektronskim web servisima:

"IDDEEA će vam pružiti besplatnu podršku i omogućiti elektronsku razmjenu informacija o prebivalištu građana putem sigurnih i efikasnih digitalnih kanala. Ovim putem, moći ćete elektronskim putem utvrditi mjesto prebivališta svakog građanina bez potrebe za fizičkom dostavom štampanih potvrda. Podsjećamo da je već veliki broj organa uspješno završio ovu proceduru i prešao na elektronski sistem, čime su značajno olakšali pristup uslugama svojim građanima. Međutim, još uvijek postoji veliki broj onih koji nisu podnijeli zahtjev za pristup web servisima IDDEEA-e i time još uvijek traže štampane potvrde od građana.

Pozivamo vas da se pridružite ovom naporu kako bismo zajedno unaprijedili kvalitet usluga i efikasnost administrativnih procesa u korist naših građana. Molimo vas da promijenite interne procedure i pređete na elektronski način utvrđivanja informacija o prebivalištu. Za sve informacije i pomoć oko implementacije elektronskih web servisa, slobodno se obratite IDDEEA-i. Naš cilj je da zajedno olakšamo život građanima Bosne i Hercegovine", saopćila je IDDEEA BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije