... / Grad Sarajevo pojasnio šta se desilo s Vječnom vatrom i šta se poduzima

07. 12. 2020. u 11:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 247

Građani koji su prije dva dana prolazili centrom Sarajeva ostali su  zaprepašteni kada su primijetili da Vječna vatra više ne gori.

Tim povodom danas su se oglasili iz Grada Sarajeva, navodeći da je Vječna vatra, spomenik svim žrtvama Drugog svjetskog rata i jedan od simbola prijestolnice Bosne i Hercegovine, ponovno bila na meti vandala.

"Naime, u subotu 5. decembra došlo je do nasilnog privremenog gašenja plamena Vječne vatre", pojasnili su.

Teo Grizelj, direktor privrednog društva ITG Sarajevo i ovlašteni serviser koji vodi računa o održavanju Vječne vatre, kazao je da je gašenje plamena uzrokovano plastikom koja je namjerno postavljena tako da je izazvala začepljenje dizni.

"Danas ćemo izvršiti kompletno servisiranje Vječne vatre kako bismo uklonili ostatke plastike oko dizni, tako da plamen neometano gori. Cijeli proces trebao bi biti završen u roku sat vremena", kazao je Grizelj.

Vječna vatra je postavljena 6. aprila 1946. godine kada se slavila prva godišnjica oslobađanja Sarajeva.

Ovaj spomenik djelo je arhitekte Juraja Neidhardta i postavljen je na pročelju zgrade koja se nalazi na križanju ulica Mula Mustafe Bašeskije, Titova i Ferhadija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)