Grad Sarajevo kreće u projekat obnove opservatorija na Trebeviću

2
Radiosarajevo.ba
Grad Sarajevo kreće u projekat obnove opservatorija na Trebeviću
Foto: Radiosarajevo.ba / Opservatorija na Trebeviću čeka obnovu

Gradsko vijeće Grada Sarajevo danas je usvojilo odluku o pristupanju projektu obnove i restaurtacije astronomskog opservatorija Trebević.

Predlagač ove odluke je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. 

"Radi se o novom projektu koji mnogo znači za Grad Sarajevo. TTo je kombinacija infrastrukturnog, ali i projekta kojia ima veoma važnu naučnu stranu, a pored toga radi se o projektu na zaštićenom području naše planine Trebević", kazala je gradonačelnica.

Ona je istaknula da je jako važna podrška gradskih vijećnika, jer je dosta kompleksan projekat, na kojem se mora raditi na rješavanju imovinsko pravnih odnosa i dodala je da se odmah mora krenuti u proceduru pribavljanja saglasnosti.

Stavka o restauraciji opservatorija na Trebeviću ne nalazi se u budžetu, ali kako je istaknul gradonačelnica u narednom periodu ići će se u rebalan budžeta, te će stavka biti uvrštena.

"Gradonačelnica je kazala da je ovaj današnji dokument važan jer je on osnova da mogu da počnem da tražim sredstva i sa drugih strana, odnosno od stranih ambasada", poručila je Karić.

Na pitanje vijećnika da se razmišljalo o tome ko će da upravlja objektom kada bude završen, Benjamina je isktanula da se ovome segmentu još uvijek nije razmišljalo.

"Naredne sedmice putujem u Istanbul na sastanak sa gradonačelnikom ovog grada. I tu ću pokušati da nađem poruku za ovaj projekat", zaključila je ona.

Odluka je usvojena jednoglasno sa 23 glasa za, a većina vijećnika koji su se javili za riječ na sjednici iskazalo je spremnost za rad i podršku projektu, te su čestitali gradonačelnici na pokretnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije