Grad Mostar tuži građane, najavljeni protesti: Traži se više od 639.000 KM!

2
Radiosarajevo.ba
Grad Mostar tuži građane, najavljeni protesti: Traži se više od 639.000 KM!
FOTO: Facebook / Medicinski otpad se opet odlaže na deponiji Uborak?

Na adresu Udruženja "Jer nas se tiče" stigla je tužba koju su pokrenuli Grad Mostar, JP "Komos" Mostar, JP "Parkovi" Mostar i JP "Deponija" Mostar.

Saopćenje udruženja prenosimo u cijelosti.

"Tužba se pokreće radi "naknade štete" koju su navodno "prouzrokovali građani i građanke Mostara okupljeni oko građanske inicijative "Jer nas se tiče".

Grad Mostar i javna preduzeća u svojoj tužbi traže od građana i građanki isplatu više od 639 hiljade KM!

Tužba navodi da je šteta nastala uslijed "ometanja JP Debonija Mostar pri zbrinjavanju, dovođenju i odlaganju smeća sa ulica Grada Mostara i okolnih mjesta" u period od juna, 2019. godine do marta, 2020. godine kada su, kako tvrde, građani i građanke okupljeni oko inicijative 'Jer nas se tiče' "postavljali prepreke i nadzor od strane članova udruženja, pred odlagalištem "Uborak".

Ovim putem ističemo da će Udruženje "Jer nas se tiče" iskoristi svaki postojeći pravni lijek kako bi dokazalo da građani i građanke nisu krivi za nemar i neodgovaran rad vlasti za riješavanje problema deponije "Uborak".

Deponija na Uborku godinama uništava naše zdravlje, naši najmiliji obolijevaju i umiru, ali nadležnima to nije bilo dovoljno, pa su borbu za zdravlje svih nas pokušali ugasiti policijskom akcijom.

Nakon policijske akcije, maltretiranja, kaznenih prijava, na adresu Udruženja danas je stigla i tužba.

Kažnjavaju se građani koji pokušavaju zaštititi zdravlje svih građana Mostara i cijele doline Neretve, boreći se protiv ILEGALNE deponije koja uništava našu rijeku, okolinu i zdravlje.

Ovo mora prestati!

Ovim putem najavljujemo da ćemo ustrajati u našoj pravnoj borbi protiv koruptivnog sistema, odgovornih pojedinaca i institucija koje su do danas morale reagovati kako bi deponija Uborak konačno bila zatvorena i premještena na novu lokaciju.

Tim povodom, najavljujemo proteste ispred deponije Uborak 2. februara od šest do osam sati.

Pozivamo sve građanke i građane Mostara da nam se pridruže na protestima u utorak!

Zdravlje, interes i korist svih građana Mostara – ostaje zauvijek na prvom mjestu. Ova tužba nas neće omesti sa našeg puta!", navodi se u saopćenju udruženja "Jer nas se tiče".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije