Grad Banja Luka usvojio budžet: "Od jutra krećemo sa generalnim čišćenjem"

1
Radiosarajevo.ba
Grad Banja Luka usvojio budžet: "Od jutra krećemo sa generalnim čišćenjem"
Foto: Grad Banja Luka / Draško Stanivuković

Nakon skoro 12 sati zasjedanja, Skupština grada Banje Luke je u 1:30 sati poslije ponoći, jednoglasno usvojila budžet Grada za 2021. godinu u iznosu od 149,77 miliona KM.

Odbornici su izglasali i četiri amandmana skupštinske većine, koji su kao takvi postali sastavni dio budžeta.

Izglasane su i tačke koje su u uskoj vezi sa budžetom, i to zaključci o prijevremenom stupanju na snagu odluka o usvajanju i izvršenju budžeta Grada za 2021. godinu.

Odbornici su usvojili i Odluku o izvršenju budžeta za 2021. godinu, te prihvatili odluku o utvrđivanju stope poreza na nepokretnosti na području grada Banje Luke za 2021. godinu uključujući i amandman skupštinske većine.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, poslije usvojenog budžeta, kazao je da se nakon duge i teške rasprave došlo do toga da je budžet usvojen jednoglasno.

"Konačno je zaustavljena blokada Banje Luke, koja u ovim teškim vremenima može da krene naprijed. Već od jutra krećemo sa generalnim čišćenjem grada, iscrtavanjem ulica, isplatom jednokratnih pomoći, isplatama za javne kuhinje i svega onog što nije moglo biti realizovano zbog blokade budžeta. Sa te strane sam srećan", kazao je gradonačelnik.

Ipak, kako je kazao – doneseno je nekoliko odluka koje su izazovne za Banju Luku, poput odluke o stopi poreza na nepokretnosti koja će, kako je kazao – uzeti četiri miliona KM iz budžeta.

"Zbog toga strahujemo za realizaciju svih planova koje smo imali. Međutim, naša parola je da na svaku prepreku reagujemo, savladamo je i pronađemo rješenje", rekao je Stanivuković.

Takođe, usvojenim amandmanima na odluku o izvršenju budžeta, kako je istakao – onemogućeno mu je da kao gradonačelnik vrši realokaciju sredstava u budžetu, što će ubuduće moći samo Skupština Grada.

"Borit ćemo se za povećanje prihoda. Pokušaćemo dati sve od sebe da letimo putem promjena kojima smo krenuli. Ono što je ispred nas, jeste rad", poručio je gradonačelnik Stanivuković.

Najavio je da će se ići u provjeru zakonitosti određenih amandmana, koji su usvojeni na ovoj vanrednoj sjednici.

Naime, u usvojenom budžetu planirane su nove investicije i nastavak započetih, te obezbijeđeno finansiranje sportskih i kulturnih aktivnosti i manifestacija, pomoć osjetljivim kategorijama stanovništva, kao i ulaganja u privredne aktivnosti i mnoge druge oblasti života sugrađana.

Kapitalna ulaganja planirana su u iznosu od 31 milion KM. Kada je riječ o značajnijim novim ili projektima koji se nastavljaju, tu su: prva faza izgradnje gradskog parka i jezera, sportska dvorana Lauš, izgradnja vrtića u Kuljanima i Vrbanji, izgradnja teretana u prirodi, dajak pristaništa, projekti urbane revitalizacije objekata i drugo.

Planirano je i izdvajanje od 75.000 KM za izradu idejnog rješenja Centralnog spomen obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata RS, te sredstva za izradu značajnog strateškog dokumenta Urbanističkog plana Grada, za uređenje tvrđave Kastel i za gradnju mosta u Česmi.

Za potrebe JZU „Dom zdravlja“ i procesa vakcinacije predviđeno je 1,2 miliona KM. Planirano je i 705.000 KM za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola, zatim subvencije karte u javnom prevozu od 20 odsto za penzionere, dok su povećana sredstava za Studentsku organizaciju i za personalnu asistenciju.

U oblasti privrednog razvoja, planirane su subvencije privredi u iznosu od 1,2 miliona KM, i to privrednim subjektima u periodu krize u iznosu od 600.000 KM, te pomoć poslovnim subjektima iz oblasti ugostiteljstva i turizma u iznosu od 600.000 KM. Subvencije su predviđene i za javni prevoz, a tu su i sredstva za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji u iznosu od 1,13 miliona KM.

Značajna sredstva planirana su za doznake pojedincima, koje se isplaćuju iz budžeta Grada, a odnose se na sve vidove socijalne pomoći i podrške pojedincima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije