Govor u Hadžićima: SDA objavila video zbog kojeg je SIPA saslušala Bakira Izetbegovića

7
Radiosarajevo.ba
Govor u Hadžićima: SDA objavila video zbog kojeg je SIPA saslušala Bakira Izetbegovića
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / SDA press, Bakir Izetbegović

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izdalo je naredbu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da se saslušaju lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsjednik Američko-europske inicijative Reuf Bajrović i direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić.

Njima su stigli pozivi za saslušanje zbog - raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, a protiv njih je prijavu još 2022. godine podnio predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž.

U utorak, 28. maja lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović dao je izjavu u prostorijama Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA). Nakon davanja izjave je rekao:

Šta se dešavalo u Sarajevu? Momak ležao na podu u centru grada, hitne službe na terenu

Šta se dešavalo u Sarajevu? Momak ležao na podu u centru grada, hitne službe na terenu

"Dao sam izjavu, tražio sam da mi dostave integralni tekst sa govora u Hadžićima iz kojeg su izvučene rečenice iz konteksta. Iz tih izvučenih rečenica se ne može uopće zaključiti da se radi o govoru mržnje, da vidite te izvatke i ono što se stavlja na teret meni, Suljagiću i Bajroviću učinilo bi vam se to nevjerovatno."

A, SDA je danas na svojoj zvaničnoj web stranici objavila snimak cijelog Izetbegovićevog govora iz 2022. zbog kojeg je Tužilaštvo pokrenulo postupak. Radi se o tribini stranke koja je održana u Hadžićima kod Sarajeva. Govor čiji su dijelovi sporni Tužilaštvu BiH možete pogledati u videu ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije