Goran Petronijević, Karadžićev advokat, stigao u BiH nakon zabrane ulaska: 'Srbe ne mogu razdvojiti'

8
Radiosarajevo.ba
Goran Petronijević, Karadžićev advokat, stigao u BiH nakon zabrane ulaska: 'Srbe ne mogu razdvojiti'
Foto: Printscreen / Goran Petronijević

Goran Petronijević, srbijanski advokat, koji je zastupao i ratnog zločinca Radovana Karadžića u ponedjeljak, 12. juna boravio je u Banjoj Luci nakon što mu je u BiH ukinuta zabrana ulaska u zemlju.
 
Po dolasku je za RTRS kazao da je namjera onih koji su mu branili ulazak u BiH bila da razdvoje srpski nacionalni korpus.

"Ne mogu da shvatim da oni ne mogu da shvate da Srbe ne mogu da razdvoje. To je jedan aksiom... Uvoditi zabrane mogu samo ljudi koji ne misle dobro BiH. Oni koji to rade, oni su ti koji razbijaju Bih, a ne oni koji se bore za dejtonsku BiH. To je zamjena teza", rekao je Petronijević koji je došao u Banja Luku prvi put nakon ukuidanja zabrane ulaska u BiH, kako bi prisustvovao svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Rusije.

On je istakao da je zabrana ulaska bila neodgovorna djelatnost neodgovornih pojedinaca, uz asistenciju pojedinih stranih obavještajnih službi koje, kako kaže, ne shvataju šta na taj način mogu da urade.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Podsjećamo, advokat Goran Petronijević je predsjednik Upravnog odbora Fonda 'Ruska humanitarna misija' sa kojim su vlasti RS-a potpisale Memorandum o saradnji.

Petreonijeviću je početkom marta 2022. godine OSA zabranila ulazak u BiH označivši ga osobom koja predstavlja prijetnju sigurnosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH.

Nakon sastanka državnog ministra sigurnosti Nenada Nešića i rukovodstva OSA-e sa Almirom Džuvom i Ristom Zarićem na čelu, uslijedilo je skidanje Gorana Petronijevića sa takozvane bh. crne liste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije