Sjećanje na ubijenu mladost: Godišnjica zločina na Tuzlanskoj kapiji

Anadolija
Sjećanje na ubijenu mladost: Godišnjica zločina na Tuzlanskoj kapiji
Foto: AA / Kapija, spomenik ubijenoj tuzlanskoj mladosti

Prije dvadeset i tri godine, 25. maja 1995. godine, pripadnici tzv. Vojske Srpske Republike pod komandom ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Novaka Đukića, granatom ispaljenom sa Ozrena na cenar Tuzle, na Kapiju, u 20 sati i 55 minuta ubili su sedamdeset i jednu Tuzlanku i Tuzlaka.

U Tuzli će se danas održati komemorativno obilježavanje posvećenu sjećanju na žrtve tragedije na Kapiji i sjećanju na sve civilne žrtve rata.

U jutarnjim satima bit će položeni vijenci i cvijeće civilnim žrtvama na Slanoj Banji, a zatim će u 11 sati biti upriličena komemoracija i polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama na Kapiji. U 20:55 sati, u vrijeme napada oglasit će se sirene. 

Vlada Tuzlanskog kantona još prije dvije godine donijela je odluku o proglašenju 25. maja, dana stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, Danom žalosti za područje Tuzlanskog kantona, pa će tako biti i ove godine.

Sve institucije i organi na području Tuzlanskog kantona istaknut će zastave na pola koplja, a sve medijske kuće i organizatori kulturno – umjetničkih i sportskih manifestacija obavezne su da svoje programske sadržaje prilagode Danu žalosti.

Usljed pada granate, ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske na Ozrenu, na današnji dan ubijena je 71 osoba, prosječne životne dobi 23 godine. Najmlađa žrtva je dvogodišnji Sandro Kalesić. Više od 200 mladih je ranjeno.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije