Godišnjica akcije Trebević: U Velikom parku odata počast ubijenim policajcima

Radiosarajevo.ba
Godišnjica akcije Trebević: U Velikom parku odata počast ubijenim policajcima
U Velikom parku u Sarajevu danas je obilježena 24. godišnjica od izvođenja akcije kodnog imena "Trebević", u kojoj se Armija Republike BiH obračunala s kriminalom u vlastitim redovima.

Akcija izvedena 26. oktobra 1993. godine, prema naredbi tadašnjeg predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, označena je kao najveća vojno-policijska akcija koja je za cilj imala uspostavu reda i vraćanje odmetnutih vojnih grupa u sistem.

Tom prilikom zadatak učesnika ove akcije bio je da uhapse komandanta 10. brdske brigade Mušana Topalovića Cacu, a tom prilikom devet mladih policajaca izgubilo je živote. Njihova tijela pronađena su poslije hapšenja unakažena.

Cjelokupna akcija, zbog toga, pretvorila se u tragediju u kojoj su stradali Admir Hebib, Izet Karšić, Dragan Miljanović, Jasmin Čamdžija, Kemal Kojić, Slaven Markešić, Srđan Bosiljčić, Elvir Šovšić i Hamid Humić. Svi oni ukopani su u Velikom parku u Sarajevu, a tokom današnjeg obilježavanja godišnjice ove akcije odata je počast stradalim policajcima.

Delegacija Ministarstva za unutrašnje poslove FBiH, koju je predvodio ministar Aljoša Čampara, položila je cvijeće na mjesto ukopa stradalih policajaca.

"Ovo je samo jedno od mjesta gdje ćemo danas položiti cvijeće. Ljudi sahranjeni u Velikom parku simboliziraju multietnički karakter BiH i Sarajeva, pa im s posebnim pijetetom odajemo počast", dodao je ministar Čampara.

Otac jednog od preminulih boraca Avdo Hebib istaknuo je ovom prilikom da se akcija, koja je imala dobru namjeru, završila velikim zločinom.

"Naše civilne i vojne institucije nisu mogle kontrolirati ovu akciju. Bilo je mnogo diletantskog odnosa, a žalosno je da ni danas predstavnika brojnih nivoa vlasti nema u Velikom parku", kazao je Hebib.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije