Ko je na izbornim listama u Sarajevu: Glumci, pjevači, sportisti, misice i misteri...

4
B. T.
Ko je na izbornim listama u Sarajevu: Glumci, pjevači, sportisti, misice i misteri...
FOTO: Arhiv / Poznata lica koja okušat će sreću na izborima

Za predstojeće lokalne izbore Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine prijavljena su 543 politička subjekta – od toga 333 nezavisna kandidata, 129 političkih stranaka, 72 koalicije i devet listi nezavisnih kandidata.

Na preliminarnim listama nalazi se više od 30 hiljada kandidata koji će sreću okušati na najnižem nivou vlasti u Bosni i Hercegovini.

Osim mnoštva novih i nepoznatih lica, koji na ovaj način žele pokušati ući u politiku, na stranačkim listama nalazi se i dobro poznata imena bh. politike, obzirom da su neke stranke ovoga puta za Općinska vijeća kandiodidirale osobe koje obavljaju ili su obavljale najviše fubnkcije u vlasti na nivou države ili entiteta.

Kao i uvijek, glasače pokušavaju privući i zvučna imena iz sporta, muzike, kulture....

U nastavku, donosimo vam kratak pregled poznatijih kandidata koji se utrkuju za općinska vijeća, odnosno načelničke pozicije u sarajevskim općinama.

Obzirom da je imenovan za ambasadora u Maleziji, načelničku fotelju na Ilidži ove jeseni definitivno napušta Senaid Memić. Na njegovo mjesto SDA je kandidirala Fikreta Prevljaka, predsjednika sarajevskog ogranka stranke. Njemu na mejdan će Nermin Muzur, kandidat Četvorke; Tahir Pervan iz Nezavisnog bloka, ali i nezavisni kandidat Muhamed Kubat.

Među poznatijim imenima na listama za općinsko vijeće je najbolja bh. košarkašica svih vremena Razija Mujanović, koja se nalazi na listi Nezavisnog bloka. Ona bi u zastupničkoj klupi lokalnog parlamenta mogla sjediti sa istaknutim glumcem i direktorom Narodnog pozoriša Sarajevo Izudinom Bajrovićem i sportistom Dževadom Poturkom, koje je kandidirao SBB.

Razija Mujanović - undefined

Foto: Privatni album: Razija Mujanović

Iako načelnik Memić odlazi u Maleziju, Memića bi moglo biti u vijeću. SDA je naime kandidirala njegovog sina Senada; A-SDA nominirala je Selmu, Kasima i Eminu Memić, dok je Nermina Memić na listi Naroda i pravde.

Utrka za načelničku fotelju bit će zanimljiva i u najmnogoljudnijoj općini u BiH – Novom Gradu. Aktuelnom načelniku Semiru Efendiću (SDA) suprostavljaju se poznata bh. novinarka Sanela Prašović-Gadžo (SBB), a i Demokratska fronta - Građanski savez na ovu poziciju kandidirali su ženu. Radi se o Elmi Mujadžić, bivšoj manekenki, koja je svojeveremeno bila i Best Model Bosne i Hercegovine. Četvorka je kandidirala Adnana Delića.

Elma Mujadžić - undefined

FOTO: Facebook: Elma Mujadžić

I u ovoj općini u Vijeću bi se mogli naći poznati sportisti i to golmani. Adnan Gušo, bivši golman Željezničar i reprezentacije BiH kandidat je SDA, dok je bivši rukometni Zmaj Enid Tahirović kandidat SDP-a.

Adnan Gušo je radio i u reprezentaciji BiH - undefined

Foto: Arhiv: Adnan Gušo 

Pored većih i poznatijih stranaka, zanimljivo je da je u Novom Gradu kandidata za OV ima i Čapljinska neovisna stranka - Čapljina u srcu.

Kada je u riječ o Novom Sarajevu, SDA je opet kandidirala dugogodišnjeg načelnika Nedžada Koldžu. Njegovi protukandidati su ugledni ljekar Hasan Tanović, kojeg je predložila Četvroka, te Adnan Pandžić (Demokratska fronta-Građanski savez) i Sanel Šarić (Platforma za progres).

Bivši SDP-ovac i sadašnji član Socijaldemokrata BiH Igor Kamočaji a ovim izborima pokušat će se vratiti u zakonodavnu vlast. U Vijeću bi mogao sjediti sa Dejanom Radovićem, organizatorom društvenih događaja i bivšim misterom BiH, koji je na listi SDA, te poznatim ekonomski analitičarem Antonom Jekaucom, kandidatom Platforme za progres.

Da im je Centar izuzetno važna općina, stranke su pokazale birajući kandidate za ovogodišnje izbore.

U fotelji načelnika SDA i dalje vidi Nedžada Ajnadžića, Četvorka na tom mjestu želi vidjeti bivšeg ministra u Vladi KS Srđana Mandića, DF i GS Muhameda Fazlagića, bivšeg pjevača, najpoznatijeg kao prvog predstavnika BiH na Evroviziji. Načelnički kandidat je i Sejfudin Tokić (Bošnjački pokret), koji se na ovaj način aktivno želi vratiti u politiku.

Zanimljive su i liste kandidata za Općinsko vijeće.

SDP je, između ostalih, kandidarao Novku Agić, bivšu direktoricu Zavoda zdravstvenog opsiguranja FBiH, glumicu Aidu Bukvu, fizičara i stručnjaka za kvalitet zraka Martina Ivana Taisa, pjesnika i muzičara Benjamina Isovića, legendarnog rock novinara Želimira Altarca, scenaristu Feđu Isovića, ljekara Draga Stevanovića...

Zelimir Altarac Čičak - undefined

Želimir Altarac Čičak

I SBB je ponudio jaku ekipu, najpoznatije funkcionere. Predvodi je sarajevski ministar Ismir Jusko, a na listi su i slikar Sulejeman Haljevac Memo, federalna ministrica Edita Đapo, Fuad Čibukčić, Dervo Sejdić...

Na listi Naše stranke, među ostalim su, dizajnerica Amra Zulfikarpašić i pijanista Vladimir Podany, dok je SDA kandidirala prof. Veliju Katicu, opernog pjevača Ivicu Šarića... Poznato ime ponudio je i HDZ, koji je kandidirao doplomatu Antona Rilla, koji je, između ostalog, bio ambasador BiH u Kini.

Amra Zulfikarpašić  - undefined

Foto: Naša stranka: Amra Zulfikarpašić

I u Starom Gradu načelničku poziciju želi zadržati dugogodišnji čelnik ove općine Ibrahim Hadžibajrić, ovoga puta kao kandidat Četvorke. Protivkandidati su mu Jusuf Pušina (SDA), Ahmed Handžić (DF- GS) i Nejira Sarajlić (Platforma za progres).

U lokalnu skupštinu ove općine, među ostalim, želi bivši sarajevski ministar Malik Garibija (SDP), ali i sadašnji ministar obrazovanja u Vladi KS Anis Krivić, kanidat SBB-a. Na listi ove stranke je i glumica Jasminka Beri.

Lista SDA već je privukla mnogo pažnje, ponajprije jer se na njoj nalazi i Nađa Berberović-Dizdarević, unuka prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića. Listu kandidata za OV predvodi aktuelni sarajevski gradonačelnik Abdulah Skaka.  U OV Stari Grad želi i MMA borac Denis Stojnić, koji je nandidat Unije socijaldemokrata BH.

Nađa Berberović-Dizdarević - undefined

Foto: Privatni album: Nađa Berberović-Dizdarević

Načelnički kandidati u Vogošći su Rifet Dervišević (DF), aktuelni načelnik Edin Smajić (SDA) i Dženan Brkanić (Četvorka).

U Ilijašu, načelničku funkciju želi produžiti Akif Fazlić (SDA), dok je Četvorka predložila Amara Dovadžiju.

SDA ni i u Hažićima ne nudi novo ime, pa je načelnički kandidat opet Hamdo Ejubović, kome će se suprostaviti kandidat opozicije Enes Kazić.

Slično je i u Trnovu, gdje SDA s Ibrom Berilom želi zadržati načelničku poziciju, koju će pokušati ugroziti Elvedin Tatarević iz SDP-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije