Glavni imam u Srebrenici o sramnoj fotografiji: Kap koja je prelila čašu!

Radiosarajevo.ba
Glavni imam u Srebrenici o sramnoj fotografiji: Kap koja je prelila čašu!
Instagram/Screenshot / Srebrenica: Djeca veličala četništvo

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir efendija Peštalić za televiziju N1 je komentarisao fotografiju bosanske djece sa četničkim simbolima.

''Poznato je svima da povratnici u manjem bosanskohercegovačkom entitetu godinama imaju problem sa sistemom, politikom i diskriminacijom koja se svakodnevno dešava. To je jedna borba koja raje, ovog što se jučer desilo u Srebrenici je samo jedna kap koja je prelila čašu. Roditelji su ponovo zabrinuti. Poznato je da je sistem obrazovanja u RS-u takav i da on ne prepoznje i ne želi prepoznati drugog i drugačijeg, da su nastavni planovi sačinjeni za jedan narod, da nemaju osjećaja za druge i drugačije. Mi smo imali jednu borbu s uvođenjem nacionalne grupe predmeta, uvođenjem bosanskog jezika, enterijerom škole, ophođenjem nastavnika i učitelja prema našoj djeci. Nemate ni zakon koji vas prepoznajte niti menadžment škole da to prilagodi. Ignoracija koja se dešava godinama'', ispričao je.

Srebrenica: Djeca veličala četnike u školskoj učionici!

Dodao je da je događaj alarmirao roditelje koji će danas u 17 sati održati sastanak i dogovoriti poduzimanje sljedećih koraka.

''Danas u Srebrenici je od ukupnog broja učenika 75 posto učenika bošnjačke nacionalnosti. Zamislite da se te stvari dešavaju u školi gdje je većina iz jednog naroda. Nismo uspijevali naći razumijevanje, ovo što se jučer desilo, alarmiralo je roditelje. Pokušat ćemo naći načine da se riješimo probleme s kojima se svakodnevno susrećemo. Naša želja je da život u Srebrenici bude lijep, da neće biti nikakve diskriminacije i nadmoći. To je naša želja i naš cilj, nadamo se da ćemo jednog dana i uspjeti'', naglasio je Peštalić za N1.

Dragan Bursać / Četnik Sava, školska slava

Fotografija je nastala tokom obilježavanja krsne Slave Svetog Save u osnovnoj školi u Srebrenici.

Nekoliko bosanske djece je na društvenim mrežama objavilo fotografiju.

Između ostalog, objavljena je na Instagramu i brojnim medijima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije