Nova sramota u Srbiji: Kragujevac nazvao ulicu po Draži Mihailoviću

Radiosarajevo.ba
Nova sramota u Srbiji: Kragujevac nazvao ulicu po Draži Mihailoviću
Wikipedia / Draže Mihailović

Jedna od ulica u Kragujevcu dobila je i zvanično naziv Đeneral Draža Mihailović, saopštio je Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS). Ta stranka, kako ističe, tražiće da i ostali gradovi slijede primjer Kragujevca.

"Kragujevačka Skupština je prihvatila inicijativu POKS i time je poslije sudske rehabilitacije i moralnu rehabilitovala jednu od najznačajnijih istorijskih ličnosti Srbije. Kragujevac je tako postao prvi veći srpski grad koji je dodijelio naziv jednoj ulici po đeneralu Mihailoviću", izjavio je zamjenik predsjednika POKS Mirko Čikiriz.

Prihvaćeni su, kako je naveo Čikirz, i ostali prijedlozi POKS, pa su "svoje ulice dobili i sveštenik Sava Banković, zatvorenik sa najdužim stažom u komunističkim zatvorima, najbolji đak kragujevačke gimnazije Živomir Živa Kovanović, koga su komunisti strijeljali sa 16 godina, uz još 13 kragujevačkih đaka". Ulicu je, kako navode, dobio i pilot Živica Mitrović.

Draža Mihailović je nedavno dobio i spomenik u Bileći (BiH), a pod simbolima četništva i Draže ubijani su i Bošnjaci i Hrvati i Srbi u dva navrata širom Bosne i Hercegovine, tako da kada govorimo o Mihailoviću treba naglasiti da ne govorimo samo o Drugom svjetskom ratu, nego i posljednjem ratu protiv Bosne i Hercegovine, u kojem je on uzdignut u mitskog junaka za slobodu Srba.

Mihailović nije bio nikakav junak, njegove žrtve u Drugom svjetskom ratu bile i osobe srpske nacionalnosti.

„Takav je slučaj zločin u selu Vranić kod Beograda u kojem su 1943. godine na Svetog Nikolu četničke jedinice izvršile masakr nad 67 civila iz 14 kuća, čiji su pojedini članovi bili sumnjičeni za održavanje veze sa partizanima“, podsjetio je UDIK svojevremeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije