Glavašević pitao Plenkovića: Da li je Hrvatska poticala terorizam u BiH

Radiosarajevo.ba
Glavašević pitao Plenkovića: Da li je Hrvatska poticala terorizam u BiH
Foto: Wikipedia / Hrvatski sabor / Ilustracija

Nakon informacija o djelovanju hrvatskih diplomata i obavještajaca u BiH koji su, naoružavanjem selefija pokušali predstaviti BiH „leglom radikalizma“, oglasili su se i određeni političari iz susjedne Hrvatske.

Zastupnik u Saboru Republike Hrvatske Bojan Glavašević uputio je zastupničko pitanje predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću o tome da li je konzul Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić imao ikakvu službenu saradnju s novinarom RTS-a Matom Đakovićem i ima li ikakva saznanja o tome je li mu ustupljeno službeno diplomatsko vozilo na korištenje.

„Uputili smo dopis predsjedniku Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku Ranku Ostojiću gdje tražimo da unutar svojih ovlasti istraži ove navode, i konačno, uputili smo predstavku Vijeću za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi gdje smo tražili da oni kao nezavisno tijelo, također sa svoje strane u okviru svojih ovlasti provedu istragu“, objasnio je Glavašević za Večernji list naglasivši kako ove tvrdnje iz BiH smatra vrlo ozbiljnima.

On ističe da tvrdnje iz BiH zahtjevaju promptnu provjeru, odnosno da nema prostora za pretpostavke jer su političke implikacije vrlo duboke, neovisno o tome jesu li te tvrdnje tačne ili neistinite.

Ako je u pitanju nešto što je istinito, to znači da je Hrvatska zapravo poticala terorizam na području druge države i time narušila njen suverenitet, a ono što mene brine, također u slučaju da je netočno, zašto jedan visoki dužnosnik druge države iznosi neistine ovoga tipa i ovakve kvalifikacije. Prostora za pretpostavke nema, vrlo su ozbiljne političke implikacije ovoga, smatramo da je ovo prvorazredno političko pitanje i da ga treba čim prije istražiti“, kaže Glavašević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije