Glasometar 2018: Provjerite s kojom strankom se najviše slažete

Radiosarajevo.ba
Glasometar 2018: Provjerite s kojom strankom se najviše slažete

UG "Zašto ne" je, kao i za izbore 2010. i 2014. godine, objavio Glasometar 2018, internet aplikaciju koja omogućava potencijalnim glasačima da uporede svoje stavove sa stavovima 20 političkih partija koje će učestvovati na opštim izborima u BiH 2018. godine.

Glasometar 2018 sadrži upitnik od 33 pitanja koja su u proteklom periodu imala najviše pažnje javnosti, bilo da se o njima raspravljalo u parlamentima, bilo da se o njima pričalo u medijima ili institucijama, bilo da su aktuelizirana na drugi način, saopćeno je iz Udruženja građana "Zašto ne".

Ovaj upitnik tako sadrži pitanja iz različitih domena političkog života u BiH, kao što su recimo politika i državno uređenje, ekonomija, školstvo, zdravstvo, međunarodni odnosi, socijalna zaštita i slično.

Korisnici aplikacije, nakon što daju svoje mišljenje na ona pitanja o kojima imaju stav od ponuđena 33 pitanja, kao rezultat će dobiti procente slaganja sa svakom od 20 partija koje su dio Glasometra 2018, te mogu vidjeti i koliko se sa svakom od partija slažu po svakom od ponuđenih pitanja.

Aplikacija Glasometar je korištena i u toku opštih izbora 2010. i 2014. godine, i već tada se pokazalo da se radi o jednoj od najzanimljivijih predizbornih online alatki, te je dosadašnje verzije Glasometra koristilo više od 60.000 korisnika.

Upitnik je poslan na adrese svih partija koje su zastupljene u parlamentima u BiH, kao i na adrese partija koje imaju značajno prisustvo u javnosti, te smo dobili odgovore od 12 partija na pitanja iz upitnika. Osim odgovora na upitnik, kao izvore smo koristili javno djelovanje partija i njihovih zvaničnika, te na kraju u upitniku imamo odgovore za 20 partija. Glasometar 2018 ostaje otvoren i za sve druge partije koje žele da se uključe u rezultate aplikacije, ukoliko pošalju odgovore koji sadrže njihove stavove na 33 pitanja iz upitnika.

Aplikacija Glasometar 2018 je u tehnološkom smislu razvijena u saradnji sa organizacijom Kohovolit iz Češke Republike i radi se o tehničkom rješenju koje je do sada korišteno u velikom broju zemalja EU. Pitanja sa socio-ekonomskom tematikom su rađena u saradnji s Centrom za politike i upravljanje, a projekt je implementiran uz podršku CCFD Terre Solidaire i CIPE - Center for International Private Enterprise.

Glasometar 2018 se nalazi na stranici www.glasometar.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije