Glasnogovornik SNSD-a: 'Trojka i Konaković su odabrani da uradimo bitne stvari za RS'

3
Radiosarajevo.ba
Glasnogovornik SNSD-a: 'Trojka i Konaković su odabrani da uradimo bitne stvari za RS'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Radovan Kovačević

Radovan Kovačević, glasnogovornik SNSD-a, odgovorio je na objavu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića o predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku. 

Konaković je, između ostalog, rekao da je Trojka (Naša stranka, SDP i Narod i Pravda) izabrala Dodika za koalicionog partnera za formiranje vlasti na državnom nivou. Kovačević nije istog mišljenja. 

"Tako nam sada Konaković objašnjava i zašto je on formirao vlast sa Miloradom Dodikom i SNSD-om kao da se tu njega stvarno nešto pitalo, a sve ne bi li prikrio istinu da smo mi iz SNSD-a i Dodik izabrali njega i družinu iz sarajevske 'Trojke' kako bismo mi završili stvari koje su bitne za RS", izjavio je Kovačević. 

Pjesma Eurovizije | Prelijepa noć u Švedskoj: Dobili smo sve finaliste Eurosonga 2024

Pjesma Eurovizije | Prelijepa noć u Švedskoj: Dobili smo sve finaliste Eurosonga 2024

"Ono što opet vidimo kada je u pitanju Konaković, kao i svi drugi predstavnici političkog Sarajeva jeste jedno elementarno nepoznavanje i nerazumijevanje dejtonske BiH i ustavnog poretka u BiH. Tako nam Konaković kaže da mi ne možemo govoriti da je BiH po nekom pitanju neutralna, jer, kako on tvrdi, tri četvrtine građana misli na jedan način u BiH.

Konaković mora da shvati da je to prvo na jedan način apsolutno netačno, a osim toga i nebitno. Ono što je bitno za BiH jeste da ona ima stav, kada je u pitanju spoljna politika, samo onog trenutka kada se taj stav konsenzusom usaglasi na nivou Predsjedništva BiH, kada svoj sud daju predstavnici dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Sve dok tog stava nema, BiH je po svakom pitanju neutralna i nema stav", nastavio je Kovačević. 

Konaković održao obećanje i žestoko odgovorio Dodiku: 'Riječnik uličara sa seoskih vašara...'

Konaković održao obećanje i žestoko odgovorio Dodiku: 'Riječnik uličara sa seoskih vašara...'

Još je dodao: "Za razliku od BiH koja je sastavljena od dva entiteta, Elmedin Konaković i sarajevska družina nikako da se sastave sa zdravim razumom.

Ovdje treba napomenuti kako Bosna i Hercegovina nije sastavljena od dva entiteta. U Ustavu Bosne i Hercegovine piše: "Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine." Ova tvrdnja, koju često ponavlja i Dodik, više puta je istaknuta kao netačna. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije