Glasače u BiH kupuju baklavama, čokoladom, brašnom...

Radiosarajevo.ba
Glasače u BiH kupuju baklavama, čokoladom, brašnom...
Radiosarajevo.ba / Glasanje u Lukavici
Dosadašnji tok izborne kampanje pokazuje da je veliki broj političkih subjekata usmjeren na manipulaciju izbornom voljom birača.

Ovo se očituje kroz pritiske na birače, kupovinu i podjelu različitih poklona biračima kao što su baklave, čokolade, brašno i dr. na kojima je istaknuto ime i prezime kandidata/političkog subjekta (Doboj, Sarajevo, Tuzla), višestruko povećan broj prijava za glasanje poštom i mobilnim timovima (Odžak, Vukosavlje, Tomislavgrad), te masovne prijave i odjave birača u pojedinim sredinama (u općinama Gornji Vakuf-Uskoplje, Gračanica, Gradačac, Han-Pijesak, Istočni Drvar, Kotor-Varoš, Lukavac, Novo Goražde, Srebrenik, Tomislavgrad, Trnovo FBiH i Trnovo RS).

Posebno zabrinjava veliki broj oglasa u kojima birači nude svoj glas na prodaju što pokazuje da je praksa kupovine glasova nažalost široko rasprostranjena u BiH, navodi se u saopćenju koalicije Pod lupom.

Tokom posmatranja 208 predizbornih skupova, Koalicija je također primijetila i dokumentirala deset slučajeva govora mržnje i/ili nepotrebnog dizanja tenzija, 34 slučaja zloupotrebe javnih resursa koje se najčešće očituju u upotrebi službenih vozila i osoblja za potrebe kampanje, te 16 slučajeva drugih zabranjenih aktivnosti (npr. plakatiranje na nedozvoljenim mjestima).

Sumnje u ažurnost biračkog spiska zabilježene su u ukupno 20 općina, i to: Bosanska Krupa, Brod, Busovača, Domaljevac-Šamac, Donji Vakuf, Istočni Drvar, Jablanica, Jezero, Konjic, Ljubuški, Neum, Novi Travnik, Odžak, Stolac, Šipovo, Travnik, Vareš, Vitez, Vukosavlje i Zenica i uglavnom se odnose na broj umrlih lica na biračkom spisku.

U čak 45 lokalnih izbornih komisija desile su se izmjene u članstvu biračkih odbora od dana njihovih imenovanja zbog odustajanja imenovanih članova/zamjenika, što dodatno ukazuje na sumnje u trgovinu mjestima u biračkim odborima koje su zabilježene u 14 općina“, ističe se.

Koalicija je podnijela Centralnoj izbornoj komisiji informaciju o svim zabilježenim nepravilnostima, te će istu informaciju proslijediti i tužilaštvima na svima nivoima.

Koalicija takođe izražava zabrinutost zbog sve većeg broja pokušaja infiltracije stranačkih aktivista u posmatrače Koalicije Pod lupom s ciljem kompromitiranja građanskog nadgledanja izbora: „Koalicija će učiniti sve da osobe za koje postoje saznanja da su stranački pristrasni odstrani iz kampanje nestranačkog, građanskog posmatranja izbora, te poziva političke subjekte da se suzdrže od ovakvih slučajeva.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije