Generalica Bissell: U slučaju eskalacije krize, NATO će pomoći BiH

Fena
Generalica Bissell: U slučaju eskalacije krize, NATO će pomoći BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Brigadna generalica Marti J. Bissell

Komandantica NATO-štaba Sarajevo brigadna generalica Marti J. Bissell izjavila je danas da NATO uvijek ima plan kako da pomogne onima koji su se potvrdili kao pouzdani partneri.

„NATO uvijek ima plan da pomogne onima koji su dobri partneri i nastavit ćemo to raditi, kako ovdje, tako i u cijelom svijetu“, kazala je glavnokomandujuća snaga Sjevernoatlantske alijanse u Bosni i Hercegovini, odgovarajući na novinarski upit o tome ima li NATO plan u slučaju eskalacije krize na ovim prostorima.

Istaknula je, istovremeno, kako NATO vjeruje u ljude u Bosni i Hercegovini i mogućnost da rade zajedno i u to da sve stvari koje, eventualno, opterećuju aktuelni trenutak razriješe međusobno i na dobrobit sviju.

Generalica Bissell je to kazala uoči održavanja okruglog stola „Bosna i Hercegovina i atlantske integracije“, koji su u Sarajevu organizirali Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu u partnerstvu s Udruženjem „Tranzicija“, a na kojem je govorila o historijatu, ulozi i misiji NATO-a, kao i ključnim reformama koje zemlja-aspirantica za članstvo u Alijansi treba realizirati na evroatlantskom putu.

Kada se radi o evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, američka dužnosnica na čelu NATO-štaba u BiH ističe dobro partnerstvo države i Saveza, kao i važnost dijaloga i šire diskusije o svim pitanjima vezanim za NATO, kako bi građani dobili cjelovite i tačne informacije.

Potcrtala je kako je veoma važno da građani BiH političkim liderima daju do znanja šta žele, podsjećajući da je još 2005./2006. godine bilo jasno da BiH želi da se približava NATO-u, te da je NATO iskazao spremnost da podrži takva nastojanja.

Generalica Bissell je na upit o tome koliko je BiH daleko od članstva u Savezu, kazala kako je pred Bosnom i Hercegovinom još dug put, te da se ono o čemu se sada govori tiče daljnjeg poboljšanja partnerstva s NATO-om.

„Prvi Godišnji nacionalni program (ANP) nije ništa više nego jedan mehanizam koji će pomoći, zapravo, da se odredi na kojim stvarima treba raditi. Od aktivacije MAP-a do punopravnog članstva zemlje su provodile najmanje pet ili najduže 19 godina. Dakle tu ne govorimo o članstvu, nego o vrsti dodatne saradnje, partnerstvu koje BiH želi da razvije i produbi“, precizirala je generalica Bissell.

Na značaj i brojne benefite koje podrazumjeva članstvo u NATO-savezu ukazao je dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžad Korajlić, ocijenivši kako put u NATO znači stabilnost BiH i zemalja okruženja.

Podsjetio je na raniju odluku političkog vrha BiH (Predsjedništvo BiH) da BiH ide ka NATO-u, za koju je kazao da je važeća i da treba da se poštuje.

Dodao je kako aktivacija MAP-a predstavlja proces, izražavajući očekivanje da će promjena politike u BiH dovesti do pune afirmacije njenog evroatlantskog puta.

Ključnim koracima na tom putu smatra vladavinu prava i borbu protiv korupcije, te naglašava značaj vrijednosti za koje se Alijansa zalaže.

Obraćajući se sudionicima okruglog stola - studentima, profesorima i gostima, generalica Bissell podsjetila je na ulogu, misiju, te historijat NATO-a, koji je nedavno proslavio 70 godina postojanja i djelovanja, istrajavajući na određenim vrijednostima i principima, uključujući slobodu, demokratski razvoj, ekonomski prosperitet i vladavinu prava, te promoviranje mira, stabilnosti i dobrosusjerskih odnosa.

Detaljno je elaborirala genezu odnosa i ulogu NATO-a od okončanja Hladnog rata i pada Berlinskog zida 1989., nakon čega je došlo do porasta broja članica ovog vojnog i političkog saveza.

U osvrtu na aktuelni trenutak, podsjetila je kako je svijet danas veoma kompleksan te da se zemlle suočavaju s brojnim prijetnjama i izazovima koji su sve više transnacionalni/prekogranični, poput terorizma, cyber kriminala, novih tehnologija...

Generalica Bissell govorila je o procesu pridruživanja NATO-u kroz prizmu iskustva i aktivnosti koje su dosada realizirane u BiH, a putem saradnje u sklopu više programa partnerstva, uspješne reforme odbrambeno-sigurnosnog sektora, što je na koncu rezultiralo pozivom za aktivaciju MAP-a, za što je potrebno pristupiti usvajanju prvog Godišnjeg nacionalnog programa.

Kako je na okruglom stolu rečeno, NATO je u BiH prisutan već treću deceniju, najprije u misiji očuvanja mira a onda na planu reformi, izgradnje dugoročnog napretka, mira i stabilnosti u BiH, snažno se angažirajući na procesima koji BiH približavaju porodici demokratskih zemalja.

U tom kontekstu, ocijenjeno je kako partnerstvo i integracija u NATO-savez nudi novu perspektivu za ukupan društveni i ekonomski razvoj, uključujući usvajanje novih standarda i vrijednosti te da, između ostalog, ima refleksije i na stvaranje uvjeta za ostanak mladih u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije