! / General Sefer Halilović uputio poruku povodom Dana Armije RBiH: Borimo se!

15. 04. 2021. u 13:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1132

Danas se navršava 29. godina od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), zvaničnih oružanih snaga međunarodno priznate i suverene zemlje Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na našu domovinu.

Osnovana je 15. aprila 1992. godine i taj datum se obilježava kao Dan Armije RBiH.

Armiju, koju je činilo više od dvjesto hiljada vojnika, formirale su jedinice Teritorijalne odbrane BiH i organizirani dobrovoljci.

Za prvog komandanta, odnosno za načelnika Glavnog štaba je izabran general Sefer Halilović, koji će to ostati do 1993. godine. Za njegove zamjenike imenovani su generali Stjepan Šiber i Jovan Divjak.

Omiljeni general Divjak, ili čika Jovo, preminuo je 8. aprila ove godine, a ispraćen je uz vojne počasti, 13. aprila, u prisustvu brojnih građana Sarajeva. General Šiber preminuo je u augustu 2016. godine.

Armija RBiH, u to vrijeme, bila je istinska bosanska vojska, koja se odlučno  suprotstavljala neprijateljima Republike BiH.

Povodom ovog značajnog datuma, Dana Armije RBiH, general Halilović je uputio poruku putem društvenih mreža:

"Borimo se! - Sretan Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine svim bivšim
pripadnicima Armije i članovima njihovih porodica.

El-Fatiha za sve naše poginule i preminule borce i slava im!", napisao je general
Halilović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)