General Fikret Ćuskić: Ovo je sramota, Atif će i iz ove bitke izaći kao pobjednik

Radiosarajevo.ba
General Fikret Ćuskić: Ovo je sramota, Atif će i iz ove bitke izaći kao pobjednik
Usn.ba / Fikret Ćuskić

Penzionirani brigadni general Armije RBiH Fikret Ćuskić, ratni komandant 17. krajiške viteške brigade, zamjenik komandanta Sedmog korpusa i dugo prvi saradnik rahmetli generala Mehmeda Alagić, bio je prvi kojeg je rano jutros nazvao general Atif Dudaković i saopćio mu da je uhapšen, te zamolio da prenese poruku o tome njegovom advokatu.

Piše: Faruk Vele

Ćuskić je zaprepašten ovakvim događajima.

"Kao čovjek i vojnik, uvjeren sam u ljudsku i vojničku nevinost generala Dudakovića. Mislim da će on sudu to dokazati. Sudionik sam završnih operacija, operacije "Sana '95 ". Znam da je rađeno sve vojnički časno, pošteno, da Atif nije takva ličnost, niti vojnik koji bi bilo šta nečasno uradio u oružanoj borbi. Naprotiv, išao je na čelu, vodio jedinice. Bio je sigurno, historija je pokazala, najveći ratnik u tom djelu BiH. Nažalost, sudbina je takva i tragično je ovo što proživljava danas u miru, ne samo on već svi mi lideri u vojsci. Ne bih komentirao dalje i šire ", rekao je Ćuskić za Radiosarajevo.ba.

Uvjeren je da iza ovog stoji politika.

"Vade te predmete kada im zatreba. Neshvatljivo je da se poslije toliko vremena neke stvari zloupotrebljavaju, upotrebljavaju, sve u cilju izjednačavanja strana... Mi smo izgleda u miru moneta za potkusurivanje u miru. Kad je bilo najteže, bili smo lideri, ponos, a danas vidite šta danas komandanti doživljavaju. Mislim da je ovo jednostavno sramota", dodao je on.

Podsjeća da je Dudaković bio tri godine u potpunom okruženju na području Bihaća.

"Voditi borbe protiv tri vojske, od Vojke RS, preko Vojske Srpske krajine, do izdajnika Fikreta Abdića, pa opstati, i ne samo opstati već i pobijediti, a potom sve ovo doživljavati, zaista je ljudski tragično", naveo je on.

Dudaković će, uvjeren je general Ćuskić, iz ove bitke izaći kao pobjednik.

"Atif je komandovao sa 20.000 ljudi. Znam sigurno da nije naredio, nije prikrivao zločine, štitio zločine. Pogledajte koliki je prostor oslobođen. Nemoguće je osloboditi toliki prostor, a da ne bude incidenata. Ako je bilo nešto, neka odgovara onaj ko je odgovoran, a ne komandant korpusa. Najlakše je udariti na vrh komandnog lanca i na taj način ići na izjednačavanje strana. Ako pogledate sudbinu armijskog vrha, od komandanta Rasima Delića, Sakiba Mahmuljina, Mehmeda Alagića pa, evo, Dudakovića ide se na to. Ponavljam nema rata bez incidenata, ali ako zločine čine pojedinci, ne može biti odgovoran komandant na vrhu lanca komandovanja. Nije bilo ni zločina takvih razmjera, sistemskog naređivanog zločina, prikrivanja.... Znalo bi se. Gdje ima masovna grobnica srpskih civila ili boraca", naglasio je Ćuskić.

Loše zdravlje generala Dudakovića?

Ćuskić nam je potvrdio da se general Dudaković već nekoliko mjeseci ne osjeća dobro.

"Informacija je tačna, ne mogu o tome šire. Ima par mjeseci ne osjeća se dobro. Nadam se da će imati human tretman, da će mu biti omogućen medicinski tretman. Nadam se, osim toga, da će biti pušten da se brani sa slobode. Atif nema rezervne domovine, nema gdje bježati, javno je govorio da se ne plaši momenta hapšenja i da očekuje ljudski tretman", rekao je Ćuskić.

Ide se na vrh

I sam general Ćuskić se posljednjih godina suočava s istragama. Sedam do osam sat je saslušavan.

"Imam četiri godine krivičnu prijavu za ratni zločin na Kupresu. Moja krivica je što su umrli Rasim Delić i Mehmed Alagić. Kad se čita CJB Banja Luka, nema inkriminacija za Sedmi korpus. To je bila poštena i časna boba. Ovo je taj sličan slučaj kao kod Atifa. Ide na vrh", zaključio je Ćuskić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije