Sarajevo / Garibija posjetio Zavod Pazarić: Vlada KS dat će svoj doprinos

15. 09. 2019. u 15:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Nakon alarmantnih prijava direktora ministar socijalne politike KS Malik Garibija obišao je Zavod Pazarić.

„Došli smo da se iz prve ruke uvjerimo da će korisnici imati minimum neophodnih uslova u hladnijim danima koji dolaze. Kanton Sarajevo je također izdvojio 120.000 KM kako bi se za ovu ustanovu kupilo namjensko kombi vozilo“, napisao je

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić je federalna ustanova, a ovdje je smješteno i 116 korisnika posredstvom Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo. Briga za njih je naša odgovornost, ali želimo pomoći i drugim korisnicima.

U posjeti su bili i federalni zastupnici Irfan Čengić, Lana Prlić, kantonalna zastupnica i delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH Segmedina Srna Bajramović, direktor Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo Samir Suljagić, te vijećnik u Općini Hadžići Mirsad Dupovac.

„Ohrabreni smo poduzetim koracima za sanaciju zatečenog stanja i planovima za budućnost koje nam je iznio direktor Redžep Salić. Naročito nas raduje naglašena želja da se problem ne politizira nego da se fokus stavlja na rješenje. Kanton Sarajevo je u ovaj Zavod smjestio 116 korisnika za koje plaćamo po 1100 KM mjesečno. Cijena nije zanemariva i želimo da naši korisnici u okviru te cijene imaju adekvatne uslove“, smatra Garibija.

Kako je kazao, zainteresovani su naročito za proces transformacije i deinstitucionalizacije kako bi se pomogla rehabilitacija i osposobljavanje naših korisnika s ciljem da se što veći broj njih vrati životu u zajednici sa što većim stepenom samostalnosti.

„Nadamo se da će Zavod Pazarić sa novim rukovodstvom i svojim radnim kolektivom uspješno prevazići zateknute probleme i uspješno savladati zahtjevne izazove transformacije. U ovom procesu ćemo nastojati da budemo i ostanemo podrška, imajući u vidu prvenstveno dobrobit naše djece i omladine“, kazao je Garibija.

 

NEMA KOMENTARA