! / Osobe s intelektualnim teškoćama ne smiju biti osuđene na život u četiri zida

02. 04. 2019. u 18:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prilikom posjete Sumero centru za podršku osobama s invaliditetom u zajednici, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Malik Garibija imao je priliku da razgovara sa 20 mladih osoba uključenih u program Stanovanja u zajednici uz podršku, te se uvjeri u sve prednosti tog programa.

Program se finansira posredstvom Ministarstva, a njegov cilj je omogućiti osobama sa intelektualnim teškoćama što veći nivo samostalnosti i život u zajednici umjesto života u klasičnoj ustanovi.

"Da je kojim slučajem ovih 20 mladih ljudi rođeno ranije, bili bi osuđeni na život u četiri zida, osuđeni na život u ustanovi jer nismo imali programe poput ovog kojeg provodi Sumero. Imao sam priliku razgovarati sa mladim ljudima s intelektualnim teškoćama koji danas gotovo u potpunosti samostalno žive. Dojmio me slučaj jedne mlade osobe odrasle u ustanovi gdje ga za 15 godina boravka nisu naučili čitati i pisati, a danas je zaposlen, samostalan i voljan da savlada daleko veće izazove. Na takvim primjerima je vrlo slikovito prikazana razlika tradicionalnog koncepta i onoga što radi Sumero", navodi ministar Garibija.

Malik Garibija imao je priliku da razgovara sa 20 mladih osoba - undefinedFoto: Vlada KS / Malik Garibija imao je priliku da razgovara sa 20 mladih osoba

Sumero danas daje podršku velikom broju korisnika koji po programu života u zajednici žive u iznajmljenim stanovima u gradu. Imaju redovnu podršku ove organizacije prema procijenjenim mogućnostima, uz redovan stručni nadzor i asistenciju. Neki od korisnika su se u potpunosti osamostalili i do te mjere napredovali da sada žive potpuno samostalno ili u okviru ovog programa ali sami plaćaju svoju kiriju.

Program smještaja finansira Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS, a smještanje u Sumero se vrši posredstvom Centra za socijalni rad. Ovakav servis omogućava osobama s intelektualnim teškoćama ostvarivanje punog potencijala u svojim lokalnim zajednicama.

Inovativne prakse te sistemska i održiva rješenja istaknuti su kao prioritet u okviru zajedničkog djelovanja Sumera i Ministarstva u budućnosti, te je dogovorena strateška saradnja na ovim projektima. Partnerstvo između resornih ministarstava, civilnog društva i međunarodnih partnera, ocijenjeno je kao osnov za uspješan razvoj socijalnih usluga u lokalnim zajednicama u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Press službe KS.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA