Gabriel Escobar iz Potočara poslao poruku negatorima genocida: "Uništavate tkivo društva u BiH!"

3
Radiosarajevo.ba
Gabriel Escobar iz Potočara poslao poruku negatorima genocida: "Uništavate tkivo društva u BiH!"
Foto: PrtScr / Radiosarajevo.ba / Escobara potreslo ono što je vidio i čuo u Potočarima

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar posjetio je 29. augusta Srebrenicu, u okviru zvanične posjete Bosne i Hercegovini.

Zajedno sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Michaelom Murphyjem, posjetio je Memorijalni centar u Potočarima, u blizini Srebrenice, gdje se sastao sa direktorom te ustanove Emirom Suljagićem.

Escobar se, na kraju posjete, video porukom obratio javnosti, kazavši:

Još jedna država prekida diplomatske odnose s Izraelom

Još jedna država prekida diplomatske odnose s Izraelom

"Danas sam posjetio Srebrenicu i Potočare i odao počast za više od 8.000 muškaraca i dječaka, žrtava genocida koji je ovdje počinjen u julu 1995. Sjedinjene Države nikada neće zaboraviti, te će nastaviti pružati podršku svima koji nastoje pronaći nestale, koji nastoje dobiti odgovore na pitanja, koji pružaju podršku pređivjelima i traže pravdu za počinjena zvjerstva."

Dodao je kako je imao priliku posjetiti Memorijalni centar i mezarje u Potočarima i lično se uvjeriti u "impresivna nastojanja Centra da se očuva sjećanje na žrtve i da se osigura da cijeli svijet čuje priču o srebreničkom genocidu uz pomoć savremene tehnologije".

"Bio sam dirnut pričama srebreničkih majki, koje su naglasile važnost pružanja podrške preživjelima i onima koji nastoje sačuvati sjećanje na žrtve. Činjenice o genocidu u Srebrenici su utvrđene i ne mogu se osporiti.

Gabriel Escobar i Michael Murphy posjetili Memorijalni centar u Potočarima

Gabriel Escobar i Michael Murphy posjetili Memorijalni centar u Potočarima

Danas je važnije nego ikada suprotstaviti se negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca, jer to nanosi bol žrtvama svih naroda i dodatnu patnju njihovim porodicama. To također uništava tkivo društva u Bosni i Hercegovini i prijetnja je njenoj stabilnosti", izjavio je Escobar. 

Istaknuo je na kraju kako Sjedinjene Države ostaju posvećene Srebrenici i njenim stanovnicima te da ostaju privrženi podršci Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije