FUP traži saslušanje ambasadora Vujića koji je govorio da je BiH "najopasniji izvor terorizma"

8
Radiosarajevo.ba
FUP traži saslušanje ambasadora Vujića koji je govorio da je BiH "najopasniji izvor terorizma"
Foto: RTRS / Bojan Vujić

Federalna uprava policije uputila je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zahtjev u kojem je zatraženo da se sasluša ambasador Bosne i Hercegovine u Uredu Ujedinjenih nacija u Ženevi Bojan Vujić koji je u svom izlaganju tvrdio da je BiH 'najopasniji izvor terorizma u Europi'.

U zahtjevu koji je u posjedu portala Radiosarajevo.ba navodi se da se ambasador Bosne i Hercegovine u Uredu Ujedinjenih nacija u Ženevi Bojan Vujić, obratio na 55. redovnoj sjednici Vijeća za ljudska prava u okviru dijaloga o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u suzbijanju terorizma, a koja se održava od 26. februara 2024. godine do 5. aprila 2024. godine.

"U svom izlaganju ambasador Bojan Vujić iznio je tvrdnje kako je 'Bosna i Hercegovina najopasniji izvor terorizma u Evropi', da je 'priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz BiH', da na sjednici Vijeća prisustvuje kao ambasador 'zemlje koja je više od tri decenije najopasniji izvor terorizma u Evropi iz BiH', da 'izvještaji italijanskih obavještajnih službi sugerišu da u BiH danas djeluje do 20 islamističkih terorističkih grupa', da su 'počinioci mnogih od najstrašnijih terorističkih napada poslednjih decenija imali značajne veze sa BiH' i tako dalje", navodi se.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Pojašnjeno je da Federalno ministarstvo unutarnjih poslova ne raspolaže informacijama koje mogu potvrditi istinitost navode ambasadora Bosne i Hercegovine Bojana Vujića koje negativno utječu na ugled Bosne i Hercegovine i kredbilitet službi sigurnosnog sistema Bosne i Hercegovine na međunarodnom nivou.

"Članom 3. Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine definisani su unutrašnji poslovi iz nadležnosti Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, a posebno je u stavu (1) navedeno sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela terorizma.

Ministarstvo vanjskih poslova reagovalo na skandalozni govor ambasadora BiH u Ženevi

Ministarstvo vanjskih poslova reagovalo na skandalozni govor ambasadora BiH u Ženevi

S obzirom na sve navedeno, a posebno zbog činjenice da ovo ministarstvo ne raspolaže informacijama i ne može potvrditi tačnost navoda o Bosni i Hercegovini kao 'najopasnijem izvoru terorizma', a koje iznosi ambasador Bosne i Hercegovine Bojan Vujić, potrebno je da Odjel za borbu protiv terorizma u Federalnoj istražnoj službi kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, upozna Tužilaštvo Bosne i Hercegovine s tvrdnjama i navodima koje je iznio ambasador Bosne i Hercegovine Bojan Vujić, odnosno da se ambasador Bosne i Hercegovine Bojan Vujić, putem Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u skladu sa zakonom, pozove da pristupi u službene prostorije Federalne uprave policije u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova kako bi pojasnio navode i tvrdnje koje je iznio na 55. sjednici Vijeća za ljudska prava u okviru dijaloga o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u suzbijanju terorizma te da organu nadležnom za sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela terorizma dostavi dokaze koji potkrepljuju tačnost navoda o terorizmu u Bosni i Hercegovini.

Pošto ovo ministarstvo ne raspolaže podacima o postojanju i širenju terorističkih grupa u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine potrebno je posebno voditi računa o tome da li je ambasador Bosne i Hercegovine Bojan Vujić svoje izlaganje bazirao na temelju saznanja o potencijalnim terorističkim grupama koje djeluju na teritoriji bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, a što je moguće utvrditi tek nakon obavljanja informativnog razgovora s licem Bojan Vujić.

Ističem da su krivična djela "Terorizam", "Finansiranje terorističkih aktivnosti", "Javno podsticanje na terorističke aktivnosti", "Vrbovanje radi terorističkih aktivnosti", "Obuka za izvođenje terorističkih aktivnosti" i "Organizovanje terorističke grupe" krivična djela kažnjiva prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a za koja su nadležni Sud Bosne i Hercegovine i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Skandalozno obraćanje Dodikovog ministra u Ženevi: Za BiH rekao da je 'najopasniji izvor terorizma'

Skandalozno obraćanje Dodikovog ministra u Ženevi: Za BiH rekao da je 'najopasniji izvor terorizma'

​Posebnu pažnju skrećem na dijelove izjave ambasadora Bosne i Hercegovine Bojana Vujića o tome da je "većina ovih opasnih pojedinaca odgajana u muslimanskim šerijatskim enklavama u Bosni i Hercegovini", "radikalnim islamističkim elementima", "sprečavanje islamističke politike u zemlji" te da je "potrebno, prije svega, biti oprezan prema određenim bošnjačkim učenjacima, klericima i političarima koji predstavljaju umjerenu demokratsku fasadu, iako njihova privrženost, trenutni odnosi i pisanje pokazuju privrženost radikalnoj islamističkoj ideologiji".

Na naprijed navedeno skrećem pažnju kako bi se utvrdilo da li u izjavama ambasadora Bosne i Hercegovine Bojana Vujića postoje i elementi počinjenja krivičnog djela iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine – "Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti"!, navodi se u dopisu koji je iz FUP-a poslan Tužilaštvu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Najnovije