FUP nakon Nikšićeve inicijative: I njegove stranačke kolege pod istragom

Radiosarajevo.ba
FUP nakon Nikšićeve inicijative: I njegove stranačke kolege pod istragom
Radiosarajevo.ba / Press FUP-a
Predsjednik SDP BiH i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nermin Nikšić uputio je u proceduru Inicijativu za provođenje parlamentarnog nadzora nad zakonitošću rada Federalnog ministarstva za unutrašnje poslove i Federalne uprave policije.

Nikšić u inicijativi predlaže da Predstavnički dom Parlamenta FBiH, u skladu s ovlaštenjima koja direktno proizlaze na osnovu odredbe iz Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, te Ustava FBiH, pokrene mehanizam parlamentarnog nadzora i kontrole zakonitosti rada Federalnog MUP-a i FUP-a.

Tim povodom oglasio se i FUP čije saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Povodom Incijative za provođenje parlamentarnog nadzora nad zakonitošću rada Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije, koju je pokrenuo federalni poslanik, Nermin Nikšić, informišemo javnost da ova institucija u svakom segmentu svog rada postupa u skladu sa Zakonom, odnosno u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima.

Kada je u pitanju Nezavisni odbor Federalna uprava policije nema nikakve nadležnosti, ni ingerencije koje se odnose na imenovanje istog, obzirom da je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine u apsolutnoj nadležnosti u odnosu na izbor i uspostavu kako radnih tako i civilnih tijela.

Federalna uprava policije izražava čuđenje zbog čega ova radna tijela još uvijek nisu uspostavljena, a ista su u isključivoj nadležnosti Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a ne Federalne uprave policije.

Gdin. Nikšić je u svom izlaganju spomenuo opremu i uređaje za prisluškivanje, želimo upoznati javnost da je navedena oprema nabavljena u decembru 2016. godine, u cilju jačanja kapaciteta Federalne uprave policije i rada u borbi protiv organizovanog kdiminala, terorizma  i  drugih oblika kriminala, s tim da je ista u testnoj fazi rada tako da još nije korištena prilikom provedbe posebnih istražnih radnji. Napominjemo da se svako provođenje posebnih istražnih radnji vrši pod nadzorom nadležnih tužilaštava i isključivo na osnovu naredbi nadležnih sudova.

Što se tiče rada Federalne uprave policije, ista je depolitiziran organ koji postupa u skladu sa Zakonom uključujući profesionalne standarde, a što uključuje i rad direktora Federalne uprave policije. Istrage koje vodi ova Uprava provode se isključivo pod nadzorom nadležnih tužilaštava.

U odnosu na ocjenu Nermina Nikšića da su određena tužilaštva odustala od usluga Federalne uprave policije, zbog navodnog nepovjerenja u profesionalni rad, objektivnost i politički uticaj na Federalnu upravu policije, naglašavamo da je ta ocjena potpuno neutemeljena, a potvrda toga je činjenica da je u određenom broju istraga koje ova Uprava provodi u suradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo, obuhvaćen jedan broj visokopozicioniranih dužnosnika iz političke stranke Nermina Nikšića, kao i drugih političkih stranaka. Navedeno može zorno potvrditi i Nermina Nikšić koji je prije par dana, na zahtijev Kantonalnog Tužilaštva kantona Sarajevo, davao izjavu u službenim prostorijam ove Uprave, a što može eventualno predstavljati i uzrok Nikšićevog istupanja u javnost u vezi sa predmetnim.

Kada je riječ o političkom uticaju o kojem je govorio Nikšić ne možemo se očitovati u odnosu na isto, obzirom da isti nije precizirao da li to zapravo znači da je Federalna uprava policije bila pod utjecajem političke stranke Nermina Nikšića dok je isti bio na vlasti u prethodnom mandatnom periodu", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije