Franjo Komarica: Da svako od nas bude vjerodostojan kao čovjek

Anadolija
Franjo Komarica: Da svako od nas bude vjerodostojan kao čovjek
/ Anadolija
Očekujem da se kršćani u Bosni i Hercegovini potrude da i ovaj Božić dožive istinski, ne lažno, poručio je u božićnom intervjuu Franjo Komarica, biskup banjalučki.

Komarica smatra da ljude u BiH ugrožava ono što je ugrozilo evropskog čovjeka – "komercijalizam koji je i božično vrijeme i božićni događaj pretvorio u dramatično tešku površnost".

"Nas ne može neko prisiljavati da držimo do površnosti. Ako se trudimo poticani Božijim duhom, onda možemo stresti sve te površnosti, sve te laži oko nas. To je i moj poziv da svako od nas bude vjerodostojan kao čovjek, kao Božije ljubljeno biće i da uzvratimo Bogu ljubavlju na njegovu ljubav", rekao je biskup Komarica. 

Božić je za kršćane, ističe biskup Komarica, najradosniji blagdan, ne samo kada su u pitanju osjećaju ljudski nego i sve ono što prati taj blagdan.

"Nažalost, ovdje se ne uvažava poruka Božića, ta poruka Boga koji je proglasio sveopće bratstvo među ljudima, koji je i crnca i bijelca i bogatog i siromašnog zapravo izjednačio i učinio sve da se prepoznaju braća. Kao što su tada prezreli božiju objavljenu istinu o Bogu i o čovjeku u osobi Isusa iz Nazareta, Isusa krista spasitelja ljudskog roda tako ga i danas preziru u ovoj zemlji. Ovdje Isus nije poželjan. Ovdje se Isusa ismijava, da ne kažem omalovažava. Pa čak to rade i oni koji se nažalost pozivaju na tog Isusa počevši od Sarajeva i Banje Luke, preko Mostara do Zagreba i Beograda ali i Brusselsa i Washingtona. Nažalost, to je tako. Ovo je slika zapravo jedne teške hipokrizije, jedne laži koja se nameće našim sugrađanima, suvremenicima kao ispravni put kroz život", rekao je biskup Komarica. 

Biskup banjalučki, Franjo Komarica govorio je o tome u kakvom ozračju katolici u BiH dočekuju 21. Božić "u miru". 

"Kada govorite o miru, ima mira i u groblju. A mi držimo da još uvijek nismo mrtvi, nego da smo živi. Ima mira i među robovima, a mi mislimo da ne bismo trebali biti robovi. Ovaj mir koji je Pax Americana (američki mir) kako se to kaže u našoj zemlji nije pravedni mir. Ovaj mir nije onaj mir koji je navijestila Božićna noć, kako izvještaji evanđeoski govore: Slava Bogu na visini, a mir ljudima miljenicima b+Božijim. I zato govoriti o miru za katolike nije prihvatljivo. Gdje su katolici u Banjoj Luci, ako je mir donesen prije 21 godinu ovdje, onda je s tim mirom trebala da bude garantirana i pravda. U BiH je zacementirana nepravda", rekao je biskup Komarica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije