EBU optužio bh. vlast za sankcije BHRT-u: Ovo bi se moglo odraziti na put BiH u EU

Radiosarajevo.ba
EBU optužio bh. vlast za sankcije BHRT-u: Ovo bi se moglo odraziti na put BiH u EU
Europska radiodifuzna unija (EBU) prekjučer je, zbog rastućih dugova, izrekla sankcije Radio-televiziji BiH, a nakon toga je stiglo i saopćenje u kojem EBU objašnjava zbog čega je strpljenju došao kraj.

Ingrid Deltenre, direktorica EBU-a danas je poslala i pismo Predsjedništvu BiH, u kojem se ovaj krovni organ bh. vlasti obavještava da je pokrenut pravni postupak protiv BHRT-a, kao i to da je EBU bila primorana uvesti sankcije kojima je BHRT-u onemogućem pristup vijestima, muzičkim sadržajima i praćenju sportskih događaja na nivou “Eurovizijske razmjene vijesti”.

“Naša uloga je da podstičemo medije, javne servise, u dobrim i lošim vremenima, jer vjerujemo das u od vitalnog značaja za istinsku demokratiju. BHRT može biti važan instrument za izgradnju nacije, promovisanje socijalne kohezije i kulturne raznolikosti i može doprinijeti informisanju građanstva”, navodi se u pismu, u kojem stoji da su iz EBU-a učinili sve kako bi BHRT-u pomogli tokom prethodnih deset godina reprogramiranjem dugova, koji trenutno iznose više od 6 miliona švicarskih franaka, prenosi BHRT.

Direktorica EBU-a ističe da će se posljedice, ukoliko BHRT ne izmiri svoja dugovanja, osjetiti ne samo u toj organizaciji već i u cijeloj Evropskoj medijskoj zajednici.

“Želim Vas podsjetiti da je, po evropskim standardima o javnim servisima koji su usvojeni na Odboru ministara Vijeća Europe, na svakoj državi članici da obezbijedi odgovarajući i siguran način finansiranja javnih servisa”, istakla je Deltenre u svom pismu.

U pismu članovima Predsjedništva BiH direktorica EBU-a Ingrid Deltenre na kraju navodi da kako se nada da će vlasti u Bosni i Hercegovini prepoznati ozbiljnost situacije i ne samo preduzeti neophodnu reformu sistema javnog finasiranja, nego i podržati BHRT kako bi izmirio svoje obaveze prema EBU-u.

“Sadašnji sistem finansiranja BHRT-a očito ne ispunjava ove kriterije. Ukoliko Bosna i Hercegovina postane prva zemlja u Evropi bez nacionalnog javnog servisa, to bi bio veoma loš presedan, koji bi svakako zasjenio težnje zemlje da postane država članica EU jednog dana”.

Direktorica Evropske radio-difuzne unije pismo je uputila i evropskom komesaru za politiku susjedstva i proširenje Johanesu Hanu, u kojem ga obavještava o, kako navodi, ozbiljnom problemu javnog medijskog servisa, ali i o drugim problemima s kojima se javni emiter BHRT suočava u Bosni i Hercegovini.

Prema njenim riječima, vlasti BiH na najvišem političkom nivou, očigledno su se oglušile na brojne intervencije iz EBU-a.

 “S obzirom na činjenicu da BiH teži da postane članica Evropske unije i činjenicu da Evropska unija ulaže u projekte u zemlji, moglo bi biti važno uzeti ovu situaciju u obzir kada budete razmatrali buduće angažmane u zemlji”, navodi Deltenre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije